Начало ЕКЗОТИКА Танзания

Танзания

ЗА ОФЕРТА ПОСЕТЕТЕ НАШИТЕ ОФИСИ ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ НА E-MAIL
НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ ЗА ИНДИВИДУАЛНИ И ГРУПОВИ ПЪТУВАНИЯОбща информация
   Обединена република Танзания (United Republic of Tanzania) е страна, намираща се в централната част на Източна Африка. Граничи с Кения и Уганда на север, с С Руанда, Бурунди и Конго на запад, със Замбия, Малави и Мозамбик на юг. Индийският океан е нейния източен съсед. Танзания е единна република, която е съставена от 26 региона.
   Името Танзания е съчетание от Танганайка и Занзибар. Тези две области се обединяват през 1964г. за да формират Обединена република на Танганайка и Занзибар, която още същата година е прекръстена на Обединена република Танзания.
   Танзания вероятно е една от най – старите земи, които са обитавани от хора. За това свидетелстват хумануидните фосили, които датират от преди повече от 2млн. години.
Валута
   Танзанийски шилинг (TZS).
Митнически изисквания
  В Танзания можете да внесете неограничено количество валута, но трябва да се декларира. Безмитно можете да внесете стоки за лична употреба.
Износ на чужда валута – без ограничение в рамките на декларираното при влизане. Забранен е износа на местна валута, както и на предмети, изработени от защитени животни.
Здравеопазване
  Ниско ниво на здравеопазване. Водата не се пие, употребява се за миене само след преваряване.
Широко разпространени са редица заразни болести, сред които и СПИН. Комарите също са причинители на различни болести.
ВИЗОВ РЕЖИМ
  Българските граждани, желаещи да пътуват до Танзания, следва да имат паспорт с валидност не по-малка от 6 месеца от планираната дата на влизане в страната. Краткосрочната танзанийска виза е с валидност 90 дни от датата на издаване. При подаване на заявление за издаване на виза в посолството на Танзания в Берлин срокът за обработката на документите и издаването отнема 2 седмици.
Забележителности
   Каменният град, Занзибар
Една от най-атрактивните културни забележителности в Република Танзания е така нареченият Каменен град. Той е разположен в старата част на град Занзибар. Историческата и културна забележителност представлява съвкупност от сгради и паметници, построени през XVIII и XIX век. Интересен факт е, че сградите са носител на разнообразна култура – европейска, индийска, персийска, арабска и други.
   Местността е била възлов търговски център в ранните години на миналия век. Градът е бил известен с търговията си с роби и подправки. Сърцето на Каменния град представлява лабиринт от тесни улички, застроени с къщи, магазини, базари и джамии. Тъй като повечето от улиците са твърде тесни за автомобил, цялият стар град е претъпкан с велосипеди и мотоциклети.
   Архитектурата на Каменния град в Занзибар се характеризира с редица отличителни черти.В резултат на симбиозата между арабска, персийска, индийски, европейски и африканска култура, градът е изградил неповторим стил . Името "Каменен град" произлиза от използването на „коралов камък” като основен строителен материал за построяването на града. Този камък придава червеникаво-топъл цвят на целия древен град.
   Освен с интересни архитектурни особености, Каменният Занзибар се отличава и с важни исторически сгради. Голяма част от тях се разполагат на брега на морето, като изграждат един прекрасен кът заедно с морския бряг. Някои от най-известните културни паметници са: бившите дворци и укрепления на султана, църкви, джамии и други. Каменният град е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.
Танзания - Нгоронгоро
   Нгоронгоро е кратер на угаснал вулкан или по-точно калдера, намиращ се в областта Серенгети в северната част на Танзания.
   Угаснал е преди около 250 000 години, а за пръв път изригнал преди около 2 500 000 години. Мощните взривове унищожили върха му и оформили кратер със съвършена куполобразна форма. Той е най-големият вулкански кратер на Земята. Диаметърът му е 20 км. Стените на кратера се издигат стръмно на височина 600 м от дъното му, което днес представлява обширна долина.
   Дъното на кратера с площ от 260 кв.км е едно от най-гъсто населените места с диви животни в Африка. Кратерът Нгоронгоро е обявен за резерват и служи за убежище на много редки африкански животни. Тук се срещат 50 вида едри бозайници (лъвове, слонове, носорози, хипопотами, няколко вида антилопи, африкански маймуни, павиани, брадавичести свине и хиени.) Има и над 200 вида птици (щрауси, патици и токачки). Всяка година след обилните дъждове от декември до май пасищата на кратера стават изумрудено зелени, отрупани с розови, жълти, сини и бели цветчета от петуния, лупина, маргаритка и рядка синя детелина, виреещи върху богатата вулканична почва.
   В кратера има много извори и потоци и голямо солено езеро с яркосиня вода. То не пресъхва напълно и при силни горещини.
Занзибар
   Занзибар е полуавтономна област от Обединена република Танзания. Заема територия от няколко острова, от които два са по-големи и известни: Унгуджа (по-често наричан само Занзибар) и Пемба. Групата от острови е разположена в западната половина на Индийския океан, източно от Танзания. Населението Занзибар наброява малко над 1 милион жители.
   Основната част от туристите, които посещават тази дестинация, са привлечени от природните богатства на о-ва, безкрайните плажни ивици и възможностите за рекреационен и морски туризъм. Множеството обекти, свидетелстващи за богато културно и историческо наследство, също представляват интерес.
   Подобно на други островни групи по света и тези често са наричани „Островите на подправките“, поради разнообразието от подправки, които се произвеждат там. Някои от тях включват индийско орехче, канела, карамфил и черен пипер.
Посолство на България в Танзания
   Република България няма функциониращо посолство в Дар-ес-Салам. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Танзания, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Адис Абеба, Етиопия.
Посолство на Република България в Етиопия
Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia
Пощенски адрес: P.O.Box 987 Addis Abeba, FDR of Ethiopia
Тел.: +251 11 66 100 32
Факс: +251 11 66 162 70
Работно време: 08.00 – 18.00 ч.
E-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia