ТАЙЛАНД

ЗА ОФЕРТА ПОСЕТЕТЕ НАШИТЕ ОФИСИ ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ НА E-MAIL
НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ ЗА ИНДИВИДУАЛНИ И ГРУПОВИ ПЪТУВАНИЯОбща информация
Тайланд е разположен в сърцето на Югоизточна Азия, обхваща площ от 513,115 кв.км. и се разпростира на около 1,620 км от север до юг и 775 км от изток до запад. Тайланд граничи на запад с Бирма, на север с Лаос, на изток с Лаос и Камбоджа и на юг с Малайзия. Той е всичко онова, което очаквате да бъде една екзотична азиатска дестинация за екскурзия и почивка - истинско пиршество за сетивата: с типична азиатска култура, чудесна кухня, приказни острови, колоритни племена в хълмистите райони, бурен нощен живот, едни от най-добрите шопинг центрове в Югоизточна Азия и не на последно място - дружелюбни и усмихнати жители.
Сравнително голям по територия, приблизително с размерите на Франция, и с население около 61 милиона души, Тайланд е страна с разнообразен релеф - от планинските и горски масиви на север, през високото североизточно плато, скътало множество археологически и антропогенни находки, огромните оризови и плодни полета в централните равнини, до безкрайната плажна ивица на юг и едни от най-известните плажове в Патая, Пукет, Кох Самуи, о-в Фи Фи и Хуа Хин.
Страната е разделена на 76 провинции, които се делят на райони, под райони и села. Столицата Бангкок е център на политическия, търговския, индустриалния и културен живот на страната, врата към страните от Индокитай и Мианмар. Той е и седалище на кралското семейство.
С богатата си култура, традиции, дълголетна история, тропически климат и гостоприемство, Тайланд е неизчерпаем източник на наслада за своите гости.
Визов режим
За да посетите Тайланд Ви е нужна виза. За получаването и е нужно да бъде предоставен валиден задграничен паспорт, с валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в Тайланд. Tранзитната виза дава право на престой в Тайланд до 48 часа, туристическата - до 60 дни, а визите за не-имигранти, дипломати и официални посетители - до 90 дни.щ.
Полезна митническа информация
Тайландската митница забранява на всеки влизащ в Тайланд да носи повече от 50 гр. тютюн или 200 цигари на човек. Нарушителите ще бъдат глобявани с по 500 бата(около 12 евро) за всеки пакет ако цигарите са за лична употреба и с по 700 бата(около 15 евро) за всеки пакет, ако цигарите са внесени с търговска цел. За групи от туристи се препоръчва всеки пътник да носи отделно собствените си цигари. Цигари и тютюн не могат да бъдат пренасяни от друти лица в групата, тъй като митническите служби прилагат закона към носещия по-голямо количество от разрешеното. Закона за тайландските митници обхваща всички лица влизащи в Тайланд независимо от техните цели и престой в страната. Закона важи за всички видове тютюн независимо от начина на придобиване. Пътниците влизащи в Кралството имат право да носят максимум до 1(един) литър концентриран алкохол и 1.5( литър и половина) вино за лична употреба.
Пари
Тайландската валута се нарича бат (пише се В, Bt или Bht) и се разделя на сто сатанга. Малките медни монети са по 25 и 50 сатанга, сребърните -no 1B, 2В (рядко) и 5В. По-големите монети от 10В са сребърни с медна вложка. Банкнотите са с деноминации от 20В (зелена), 50В (синя), 100В (червена), 500В (виолетова) и 1000В (кафява). Обменни стойности. За по-актуален курс вижте на www.xe.com. Приемливо място за обмяна на валута са бюрата на летището, местните банки, както и обменните бюра, които ще откриете по повечето пешеходни улици. Тегленето на пари от банкомат също е възможно, но трябва да сте сигурни, че вашата карта важи в Тайланд.
Транспорт
Със самолет
Повечето вътрешни полети се осъществяват от Thai Airways, част от Thai Airways International -www.thaiair.com. По-икономичният вариант е филиалът на Thai Airways - Nok Air: www.nokair.com. Другите авиолинии са One-Two-GO (www.fly 12go.com), бързо развиващият се флот на Bangkok Airways (www.bangkokair.com), РВ Air (www.pbair.com), SGA Airways (www.sga.co.th), Air Asia (www.airasia.com) и Destination Air (www.destinationair.com).
С кола
Да наемеш кола в Тайланд е лесно, но шофирането е друго нещо. Ако сте свикнали да карате от лявата страна на пътя, ще оцените колите под наем.
С влак
Банкокската железопътна гара "Хуа Лампонг" е много удобна. Ясни знаци посочват пътя към обществените тоалетни, телефоните с монети, закусвалните и багажният сектор. Пощата, информационният център, полицейският офис, банкоматите и обменните бюра са разположени в централната зала. Там ще намерите изобилие и от магазинчета. През гарата минават много и различни влакове - пътнически, бързи, експресни, съответно с различна цена на билетите. С автобус Тайланд притежава много ефикасен и евтин автобусен транспорт, който е препоръчителен за по-икономичните туристи и екскурзии на кратки разстояния.
Автобусите са най-изгодният транспорт до по-отдалечените краища на страната. По закон такситата трябва да отчитат на километър. Ако приличате на турист, шофьорът може да се опита да не използва брояча, за да ви измами в плащането Ако това се случи, слезте от таксито и хванете друго. Таксиметровите услуги са по-евтини в сравнение с тези в Западна Европа.
Основни забележителности
• Остров Ко Фи Фи е истинско бижу, което майката природа е сътворила сред водите на Андаманско море (част от Индийския океан). Представлява скалист остров с овални форми, който стръмно се издигат от лазурните води на океана. Вертикалните склонове са покрити с гъста тропическа растителност. Пясъкът по плажовете е с цвят на слонова кост, а в прозрачните и спокойни води живеят различни видове корали и малки пъстри рибки.. Около плажовете мързеливо се поклащат горички от кокосови палми, а атмосферата обикновено е спокойна с изключение на случаите, когато туристически корабчета “стоварват” тълпи с народ на брега. Но това е за кратко. През останалото време островът е истински рай.
• Остров Пукет е разположен на западното крайбрежие на Тайланд и претендира да е мястото с най-големи и с най-добри възможности за настаняване. Пукет е туристическа дестинация номер едно в Тайланд и е визитната картичка на страната пред света. Плажовете са удивително красиви, океанската вода е прозрачна като в плувен басейн. В сърцето на остров Пукет се намира фантастична тропическа гора, която е под закрила на закона. Това е национален парк Као Фра Таео. Тук за посетителите на острова редовно се организира сафари със слонове в джунглата.
• Ко Самуи е още един великолепен остров сред водите на Сиамския залив ( Тайландски залив). Освен с плажовете си, островът е известен със своите будистки храмове и кокосови плантации. Ко Самуи е много атрактивна туристическа дестинация и редовно приема полети от други части на Тайланд, Китай, Сингапур и Малайзия.
• Плаващите заведения. Те представляват голяма атракция в Тайланд представляват плаващите заведения, без значение дали става въпрос за клубове, барове, ресторанти или нощни заведения. През последните години те са се превърнали в нещо като емблема на тази страна. Най-приятно да се отиде на плаващ ресторант е надвечер когато слънцето залязва и от реката започва да се усеща спцифичен аромат из въздуха. Обикновено плаващите ресторанти са на места с много зеленина и на далеч от градския шум и динамика.
• Храмът на полегналия Буда се намира в столицата на Тайланд – Банкок. Това е една от най-големите градски забележителности. Във вътрешността на храма действително се е излегнала приблизително 40 метрова златна статуя. Е, вътрешността и не е златна, но за сметка на това от вън е покрита с тонове злато.
• Храмът на златния Буда. Уат Траймит или по-известен като храмът на златния Буда се намира в сърцето на Банкок. Разположен е непосредствено до Гран Пелас (друга голяма забележителност на тайландската столица). В този храм се намира златна статуя на седящия Буда. Скулптурата е изработена от над 5 тона злато. Днес е една от най-сниманите забележителности в Тайланд. Внушително е да се изправиш пред подобен колкос от злато.
• Мраморния храм. Този храм представлява едно истинско произведение на изкуството. Фасадата е снежно бяла, покривът червен и уклрасен със златни орнаменти. Сградата е толкова типична и традиционна за тази част на света, че може да служи за еталон. Простотата и изисканите форми се допълват учудващо добре.
• Крокодилските ферми. Както и всяка друга екзотична страна, Тайланд също си има своите странности, които го правят още по-очарователен в очите на посетителите. Една такава чудновата забележителност са крокодилските ферми, които могат да се видят на територията на цялата страна. Крокодиската ферма в Самутпракан се смята за една от най-големите в света. Но не си мислете, че тук просто ще гледате как хилядите крокодили просто се излежават на припек – напротив! Тук се разиграват цели шоупрограми и представления с активното участие на този оцелял вид динозавър.
Бакшиши
Даването на бакшиш не е традиция, обаче постоянният поток от туристи и адаптирането към западния начин на живот са го превърнали в нещо обичайно. Много хотели и ресторанти прибавят към сметката 10% за сервиз. Таксиметровите шофьори не очакват бакшиш, но ако им предложите, няма да ви откажат.
Работно време
Правителството и бизнес офисите са отворени от 8.30 до 16.30ч. от понеделник до петък.
Здравни и медицински условия
В Банкок има множество клиники и болници, които са готови и способни да окажат необходимата помощ при различни ситуации. По-големите обществени и частни болници са снабдени с добра медицинска техника и международно признати и високо квалифицирани специалисти. Всички фармацевтични средства са широко разпространени. Въздържайте се да пиете вода от крана!
Храна и шопинг
Тъй като е винаги топло и евтино, в Тайланд се живее като на курорт. Изобилието от различни видове риба, меса, плодове и зеленчуци е уникално. Около обяд улиците на големите градове и курортите се изпълват със скари и за стотинки можеш да хапнеш пържено пилешко, скариди или люта супа с кокосово мляко. Оризът е също в изобилие, все пак Тайланд е номер едно износител на ориз в Света.
Ако обичате да пазарувате, без съмнение Тайланд е едно от най-подходящите места в света. Изобилието от пазари, магазинчета и бутици не може да остави безразличен и най-песетеливия човек. Купува се всичко - от най-прости сувенири до фантастичните тайландси коприни и бутикови рокли на „Ралф Лорен" и „Гучи". А се купува, защото цените са без конкуренция. Разбира се, в този океан от стока не всичко е оригинал, но и фалшификата върши същата работа, пък и какво му плащаш!? Особена атракция за туристите е нощният бангкокски пазар „Патпонг". Това е мястото, където може да си изберете най-престижните марки и модели часовници за по 40-50 щатски долара и те да ви служат вярно поне няколко години.
Посолство
Република България няма функциониращо посолство в столицата на Кралство Тайланд Банкок. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Тайланд, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Ханой, Виетнам или към това в Джакарта, Индонезия.
Посолство на Република България в Ханой, Виетнам
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box 10
Тел.: +844 3845 2908
Факс: +844 3846 0856
Работно време на консулската служба: По - Пт, 9:00 -12:00 ч.
Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam