Начало ЕКЗОТИКА Шри Ланка

Шри Ланка

ЗА ОФЕРТА ПОСЕТЕТЕ НАШИТЕ ОФИСИ ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ НА E-MAIL
НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ ЗА ИНДИВИДУАЛНИ И ГРУПОВИ ПЪТУВАНИЯ


Обща информация
Шри Ланка, официално наименование - Демократическата социалистическа република Шри Ланка, до 1972 г., известна и като Цейлон, е тропическа островна държава близо до южния бряг на Индийския субконтинент. Все повече туристи избират тази дестинация за своята почивка.
Визов режим
Българските граждани се нуждаят от виза, за да посетят Шри Ланка. Виза може да се получи при пристигане в страната (туристическа виза с право на престой 30 дни) или от посолство на Шри Ланка. Паспортът трябва да има минимум 6 месеца валидност, считано от датата на влизане в Шри Ланка.
Валута
Шриланкийска рупия (LKR)
Медицински изисквания
Изисква се документ за ваксинация против жълта треска за лица, пристигащи от държави, в които това заболяване е разпространено.
Маларията е широко разпространено заболяване в цялата страна. Препоръчва се нощуване в климатизирани или добре изолирани помещения, както и използване на мрежи против комари.Други широко разпространени заболявания са денге-треска, лептоспироза, морбили, птичи грип.Препоръчително е да се направи медицинска застраховка с по-високо покритие.По време на престоя в Шри Ланка следва да се консумира само фабрично бутилирана вода или преварена вода, както и лед от такава вода. Плодовете и зеленчуците следва да се измиват старателно и да се подсушават преди консумация. Не се препоръчва консумацията на храна, която не е преминала през термична обработка. Следва да се избягват нехигиенични ресторанти и хранителни павилиони на улицата.
Транспорт
Движението в страната е от лявата страна. Стойността на пътуването е приблизително 25 - 35 рупии за 1 км. Вие можете да използвате услугите на моторикша, но препоръчваме предварително да се разберете за цената (средно по 15 - 20 рупии за километър).
Забележителности
Острови, кокосови палми, много забележителности – това са само част от нещата, които може да ви предложи Шри Ланка. Ако търсите екзотика и се чудите кое да е следващото място, което да посетите, няма да сбъркате, ако се насочите към островната държава.Там няма да скучаете. Напротив, ще имате възможност да вършите разнообразни неща като това да разгледате забележителностите й. Те са отличителен белег не само на Шри Ланка. А седем от тях са под егидата на ЮНЕСКО. Ето и част от местата, които да посетите:
Град Коломбо
Най-големият град и столица в Шри Ланка. Там ще имате възможност да попаднете в мултикултурна среда и да се сблъскате с много етноси (цели 9) и техните различни традиции и обичаи. Разходете се и вижте разликата в начина на живот в едно общество с различни вярвания. Посетете и различните забележителности, които са част от културната история на островната държава.
Шри Далада Малигава (Храмът на зъба на Буда)
Продължете пътешествието си към град Канди, където не трябва да пропускате свещения за местните хора храм. Там се съхранява зъбът на Буда, който е една от най-ценните реликви за изповядващите будистката вяра. Открай време зъбът на Буда е обект на желание на много хора, тъй като се счита, че който го притежава, ще властва над цялата страна. Това е причината храмът да е добре защитен. Не пропускайте да се разходите и сред другите забележителности на Канди и да станете част от спокойната атмосфера, която се асоциира с града. Всяка година през лятото се провежда празника в чест на зъба на Буда - Есала Перахера.
Сигирия
С богата история, още от 5 в. пр.н.е., Сигирия е първият планински манастир. Най-отличителният белег на скалата е издяланата форма на седнал лъв, между чиито лапи се намира стълбата, която отвежда към двореца. За да стигнете до него, ще трябва да минете през красиви градини, които с времето са останали непокътнати. Добре запазени също са и руините на двореца, които ще видите при посещението си там.
Пещерният храм Дамбула
На територията на Шри Ланка можете да намерите много пещерни храмове, но не пропускайте Дамбула, който е най-големият от всички. Той също има богата история, която датира от 1 в. пр.н.е. До днес е непокътнат и привлича много туристи от целия свят.
Шопинг и бакшиши
Бакшишите са добре приети в Шри Ланка, но никой не са задължителни. Местните хора се опитват да ги заработят, а не чакат да ги получат по презумция. Когато давате бакшиш винаги го правете дискретно. В ресторантите обикновено се добавя 10% обслужване към сметката. Ако това не е направено и сте доволни от ресторанта е редно да оставите нещо отгоре. Понякога може да оставите дребни пари (по-малко от 100 рупии), дори и да е начислен бакшиш към сметката. Посещавайки храмове в Шри Ланка, без да ви е таксуван вход, може да оставите дребнто дарение (до 500 рупии).
Храна и напитки
Кухнята на Шри Ланка е подобна на индийската кухня. Също така има много ястия направени от ориз, като почти всички имат горещи подправки.
Ако пиете минерална вода, се уверете, че бутилката е с SLS етикет ( институт за стандарти на Шри Ланка).
От безалкохолните напитки в магазините са на разположение Pepsi, Coca-Cola и други международни напитки. В Шри Ланка имат своя собствена бира (Lion Lager, Lion Stout, и т.н.).
Консулство
Република България няма функциониращо посолство в Шри Ланка. Обслужващо посолство за Шри Ланка е в Ню Делхи, Индия

Посолство на Република България в Индия
Embassy of the Republic of Bulgaria in India
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Тел. за спешни случаи: +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india