Начало ЕКЗОТИКА ФИЛИПИНИ

ФИЛИПИНИ

ЗА ОФЕРТА ПОСЕТЕТЕ НАШИТЕ ОФИСИ ИЛИ ЗАПИТВАНЕ НА E-MAIL
НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ ЗА ИНДИВИДУАЛНИ И ГРУПОВИ ПЪТУВАНИЯ


Обща информация
Филипини, или известната още като Република Филипини(Republic of the Philippines), е държава в Югоизточна Азия в западната част на Тихия океан. Архипелагът се състои от общо 7 107 острова, които са категоризирани в три групи. Тропическият климат на Филипините и ключовото им разположение обосновават голямата възможност за поява на земетресения и тайфуни. От друга страна тези фактори са определящи за големите природни ресурси и огромното биологичното разнообразие.
С население около 92млн. жители, Филипините се нареждат на 12 място сред страните по населеност в света. Смята се още, че по света има пръснати още около 11млн. филипинци. Открити са множество етноси и разнообразни култури на различите острови от Филипините.
Филипинската столица Манила (Manila) е най-добре пазената тайна на Азия. Манила е единственото католическо място в Ориента, което трепти с латиноамерикански или карибски полутонове. Музиката и танца са навсякъде, а усмивките и смеха са топли и изпълнени с ентусиазъм. Силните исторически влияния на Манила – испанската религия и американското потребление – са превърнали града в място, което е готово да задоволи и изуми всеки турист.
Метрополисът Манила е погълнал в последните два века 11 голeми и пет по-малки града. Манила е място на противоположностите: старо и ново, богатство и бедност, възход и падение. На пръв поглед смогът и задръстванията не го правят особено привлекателен, но под тази повърхност се крие очарователно и пулсиращо място, в което ще се влюбите. Филипинците наричат Манила „Град на нашите чувства".
Визов режим
Българските граждани могат да пребивават във Филипините без визи за срок до 30 дни. За да се ползват от правото си на безвизов престой, българските граждани, които искат да посетят Филипините, следва да имат валиден паспорт с най-малко 6 месеца валидност преди планираната дата на напускане на Филипините и билет за връщане до България или билет за друга държава, която възнамеряват да посетят.
Валута
Местната валута е филипинско песо.
Митнически изисквания
Разрешени са вносът и износът от страната на суми до 10 хил филипински песо и 10 хил. щ. долара. Стоки за лична употреба, в това число до 400 броя цигари, 50 пури, 250 гр. тютюн и две еднолитрови бутилки алкохол могат да бъдат внесени безмитно.
Медицински изисквания
Няма изисквания за ваксини.
Транспорт
Международното летище Ninoy Aquino се намира на 7км от центъра на Манила.
Общественият транспорт се състои от т.нар. Jeepneys – американски джипове трансформирани в автобуси. Те са 16 местни, а билета струва 7,5 PHP. Маршрутите им са написани в началото на превозното средство. Шофьорът се уведомява чрез флагче до къде искате да пътувате.
Манила има железопътна мрежа, която обединява двете линии на Manila Light Rail Transit System (LRT) и единичната линия на Manila Metro Rail Transit System, също позната като Metrostar Express или Metrostar. LRT е отворен от 05.00 до 21.30 часа, а MRT работи с един час повече. Цените са различни за всяка от линиите, но можете да си вземете пропуск за всичките три линии за неограничени пътувания.
Забележителности
Шоколадовите хълмове
Шоколадовите хълмове са уникална геологична формация 1 268 конусовидни хълма с еднакви размери в провинция Бохол, Филипините. Името си дължат на кадифения шоколадов цвят, в който през есента се обагря иначе пищната зелена растителност на склоновете им. За това как са се образували се разказват множество легенди, но и досега учените не са намерили адекватно научно обяснение. Една от най-често изтъкваните хипотези е, че са се образували в резултат на ерозията на морския варовик, който е разположен върху водонепромукаем слой глина отдолу. Друга забележителност на Бохол е най-малкият примат на планетата -тарсиерът (Tarsius Syrichta), който е с забележителните размери от 4 до 5 инча и с опашка по-дълга от тялото му.
Оризовите теарси в Банауе
Оризовите теарси в Банауе в Кордилерите на северен Лусон са истинско чудо, създадено от хората в провинция Ифуагао. Някъде около две години са били необходими за изграждането на най-сложната система от оризови тераси, която се напоява от чистите, спокойни води на планински поток. Усилена работа, перфектна координация, съвместните действия на всички хора, както и натрупаните във времето познания и умения са причината сложната система от тераси и напоителни канали да продължи да съществува 2000 години след нейното създаване до наши дни. Тя спокойно може да се конкурира по сложност с египетските пирамиди с тази разлика, че терасите са били изградени от хората за хората, а не да възвеличаят мощта на някоя кралска особа, и при това това продължават да бъдат използвани от хората и до днес. Ако бъдат събрани и подредени в линия стените на всички тераси, ще са достатъчно, за да бъде описана окръжност около планетата. Оризът, който се отглежда, е червен и виолетов цвят и е много по-различен и вкусен от който и да е друг сорт ориз. Той е и по-скъп съответно.
Палаван
Палаван е едно от най-красивите места във Филипините. Това е най-голямата провинция в страната, в която влизат 1770 малки острова и едноименният главен остров Палаван. Красивите пейзажи на този дълъг 425 км. и широк 40 км. остров са истински рай за почитателите на природата. За тях и за всички авантюристи са и бреговете в западната част на острова с интересните си скални формирования и подземните реки близо до Сабанг. Не по-малко вълнуващо приключение е преходът в гъстите тропически гори на острова, известни със своите гигантски дървета.
Виган
Виган е част от списъка на ЮНЕСКО с културното наследство и това не е никак случайно. Градът е съхранил своя облик от времето на испанскaта колония във Филипините. Архитектурата му отразява уникалната комбинация от стилове от различни краища на Филипините, Китай и Европа, които са създали градски пейзаж, на който няма подобен никъде другаде на Изток и в Югоизточна Азия.
Батанес
Намиращите се близо до Манила и Тайван острови представляват един изолиран свят- хората говорят на местен език, имат собствени обичаи и традиционно облекло, а пейзажът много повече напомня на Шотландия, отколкото на Азия. Тътенът на океана се чува навсякъде : това е точката, в която Индийският океан среща Южно Китайско море и бурните зелени вълни се разбиват в прорязаните вулканичните скали. Времето е студено и ветровито. Дъждове падат през всичките месеци на годината. Въпреки репутацията си на оазис на примитивността, в най-малката провинция на Филипините присъстват всички елементи на съвременния свят - електричество, мобилни телефони, кабелна телевизия, но за сметка на това има много малко автомобили. Идеално мястo човек да се върне назад към природата.
Ястия и напитки
Филипинската кухня - представлява микс от малайски, испански, китайски кулинарни традиции. Като основна съставка се използва Фиг. Филипинските готвачи ще ви изненадат и с широка гама от месни ястия.Традиционни ястия - печено пиле "ретинол", паеля с пилешко, свинско и морски дарове, месни рула ", разположени в Морконе," печено пиле със зеленчуци с добавени сосове "riytafel" пълнени прасе, печени на жар "Adobo "- мариновани парчета месо, супа със зеленчуци и говеждо месо," releno "- пълнени с риба или пиле, шишчета от месо биволско.
Посолство
Република България няма свое посолство в столицата Манила. Обслужващо е посолството в Ханой, Виетнам.
Посолство на Република България в Ханой
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box 10
Тел.: +844 3845 2908
Факс: +844 3846 0856
Работно време на консулската служба: По - Пт, 9:00 -12:00 ч.
Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam