МАЛДИВИ

ЗА ОФЕРТА ПОСЕТЕТЕ НАШИТЕ ОФИСИ ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ НА E-MAIL
НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ ЗА ИНДИВИДУАЛНИ И ГРУПОВИ ПЪТУВАНИЯ

Обща информация
Ако искате да избягате от света и да се отдадете на романтика и необятна красота, то вашето място са Малдивите. Въпреки своята изолираност те разполагат с всички удобства, покриващи най-висок стандарт.
Малдивите са островна държава в Индийкия океан, състояща се от 26 атола, обединяващи 1192 коралови острова. Архипелагът се намира на югозапад от Индия и на 700 км югозападно от Шри Ланка. Малдивите са най-ниската държава в света – най-високата точка от територията им достига 3 м. Там няма нито една река или езеро.
Те са открити през 70-те години на миналия век за туристите от пътешественици гмуркачи. Малдивите са сред най-хубавите места за дайвинг, което е и водещия мотив на чужденците да се насочват там. Освен уникалните плажове и природа, морският свят е обект на изследване и очарова всеки посетител. Марко Поло е нарекъл това чудно място “цветето на Индия”, а пътешественика Ибан Батута го определя като “едно от чудесата на света”.
Говоримият език принадлежи към индоиранското езиково семейство. Малдивският се използва като държавен език, но в курортите най-разпространен е английският.
Основната религия на островите е ислямът, приет през 1153 г. от будисткият крал Каламиня. Това носи със себе си порядки, които се спазват от всички, дори от туристите. В ресторантите е препоръчително да се обува панталон, костюм и вратовръзка. А през деня на плажа е забранена нудистката визия, както и печенето топлес.
От всички острови, обитаеми са само 203. Най-големият сред тях е столицата Мале, където е единственото пристанище. До всеки отделен остров се стига с моторница или с лодка. Кацането е на аерогара Халуле, разположена на остров недалече от Мале.
Мале е с население около 75 хил души и може да бъде обиколена пеша за един час. Въпреки малкият си размер там има огромен трафик. Сред забележителностите освен невероятните плажове и природа влизат музеят – с голямо разнообразие от реликви; 400- годишната джамия, наречена Хукуру Миски със своите коралови резби и останките на малдивския кораб “Победа” , който през 1981 г. се удря в риф и сега е покрит с корали.
В Мале има интересни базари, а местата за гмуркане просто не трябва да се пропускат. Плажовете са с бял пясък, водата е прозрачна и морските обитатели се “разхождат” спокойно край плажуващите.
Обща информация
Малдивите са островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри

Визов режим
Българските граждани могат да пътуват до Малдивите с международен паспорт, който трябва да е валиден най-малко за срока на тяхното пребиваване в страната. За пътувания с престой до 90 дни българските граждани не се нуждаят от виза. За по-дълъг период се изисква виза.

Валута
Местната валута е руфия - Rufiyaa (Rf). Можете да внесете без ограничения всякакви количества местна и чужда валута. Препоръчва се да носите щатски долари в брой.

Митнически правила
Забранен е вносът на свинско месо, алкохол и порнографски материали.Трафикът на наркотици се наказва с доживотен затвор. Забранен е износът на черни корали, както и на плочки или части от бронята на земноводни.

Медицински съвети
Няма специални изисквания за ваксини при влизане в страната. Препоръчително е да иматe основни ваксини против дифтерит, тетанус, полиомелиелит, хепатит А и тиф. Препоръчително е използването на слънцезащитни лосиони поради високите температури.

Транспорт
Островите са свързани по въздух и вода. Можете да наемете лодка.

Забележителности на Малдивите
В столицата Мале има доста забележителности, които могат да се видят. Сред тях са джамията Хукуру Миски, пристанището с традиционните лодки „дхонис“, мавзолеи и религиозни паметници.

Шопинг и бакшиши
В столицата Мале има голямо разнообразие от магазини, в които може да закупите сувенири. Работното им време е от понеделник до четвъртък – от 8 до 23 часа, в петък – от 13.30 до 23 часа. В хотелите и ресторантите е включен между 10 и 15 % бакшиш за сервиза. Също е подходящо да се даде бакшиш на камериерката и останалия обслужващ персонал.

Ястия и напитки
Характерни за Малдивите са морските дарове, приготвени с ароматни подправки и екзотичните напитки. На островите има ресторанти, които предлагат и европейска кухня.

Обслужващо посолство за Малдивите е посолството на Република България в Ню Делхи, Индия:
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Мобилен номер (за спешни случаи): +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india