ИНДИЯ

ЗА ОФЕРТА ПОСЕТЕТЕ НАШИТЕ ОФИСИ ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ НА E-MAIL
НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ ЗА ИНДИВИДУАЛНИ И ГРУПОВИ ПЪТУВАНИЯ
Обща информация
Индия е държава намираща се в Южна Азия. Тя е седмата по големина страна в света и втора по брой население. Разположена е на полуостров Индустан, на юг от Хималаите, на изток от Арабско море, на запад от Бенгалския залив и на север от Индийския океан. Дели се на 28 щата и 7 съюзни територии. Делхи е столицата на Индия. Официални езици в Индия са хинди и английски. Субекваториалният, мусонен климат е преобладаващ. Индия са с три часа и половина напред часова разлика от България.

Визов режим
Необходима е виза за влизане в Индия. Тя може да получи от посолството на Индия в София. Туристическите визи за Индия се издават за срок от 3 до 6 месеца.

Валута
Индийска рупия (INR) е местната валута. Чужди валути могат да бъдат обменяни в индийските банки, хотелите и лицензираните обменни бюра. Валута, надвишаваща 5000 щатски долара е необходимо да бъде декларирана.

Митнически правила
С право на безмитен внос са следните стоки: 200 цигари или 50 пури или 250 гр. други тютюневи изделия, 2 л. вино или други алкохолни напитки, 59 мл. парфюм, 250 мл. тоалетна вода, афтършейв и др., 1 брой лаптоп, сувенири на стойност над 8000 индийски рупии (1 инд.руп. = 0.2 щ.д.), 2 броя домашни животни (котки и/или кучета), при представяне на медицински паспорт на животните. Забранено е да се внасят: наркотици, огнестрелни оръжия и боеприпаси, ножове и смъртоносни оръжия, застрашени растителни видове, радиостанции и сателитни телефони, антики с културна стойност, слонова кост, мускус, кожи от диви животни и други, фалшиви пари и стоки, порнографски материали, индийска валута на стойност над 7500 инд. рупии.

Медицински услуги
По отношение на здравеопазването в Индия има много частни клиники, които поддържат високи стандарти на обслужване, но са сравнително скъпи. Няма задължителни ваксини, освен освен ваксина против жълта треска за лица, посетили през последните 6 дни държави, в които е разпространено това заболяване (главно африкански и латиноамерикански държави).

Транспорт
Няма много добре развита транспортна система. Препоръчително е използването на рикши вместо градския транспорт, както и предплатени таксита.

Забележителности в Индия
Задължително е да посетите Тадж Махал – символът на любовта, построен от Шах Джахан в памет на любимата си съпруга, Гробницата на Могулския император Хумаюн, Джамията Джама Масджит и Вратата на Индия, намиращи се в Ню Делхи.

Шопинг и бакшиши
Индия е прекрасно място за шопинг. Внимавайте при куването на скъпоценни камъни или бижута – често срещана практика е продажбата на фалшификати. Бакшишите в Индия са задължителни, но не се очакват големи суми.

Ястия и напитки
Основни храни са къри, плоски питки, агнешко, леща, манго, нар, картофи, птиче месо, ориз, спанак, кисело мляко, мунг боб. Характерна напитка е „Ласи“ ( кисело мляко, захар и подправки),

Контакти на Посолство на Република България в Република Индия:
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi - 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Дежурен телефон в извънработно време: +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india