БАЛИЗА ОФЕРТА ПОСЕТЕТЕ НАШИТЕ ОФИСИ ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ НА E-MAIL 
НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ ЗА ИНДИВИДУАЛНИ И ГРУПОВИ ПЪТУВАНИЯ Обща информация 

Бали е тропически остров, разположен в сърцето на Индонезийския архипелаг - най-големият архипелаг на планетата, състоящ се от около 17 000 острова. 
Заради богата си история, култура, танци, склуптура и живопис, красивите плажове, природа и тропическия климат, Бали е смятан за едно от най-красивите места в света. С десетките си хиляди храмове и пагоди, Бали е известен още като "Острова на хилядата храма". 
Основните градове на острова са столицата Денпаср (Denpasar) - на южния браг и пристанището Сингараджа (Singaradja), разположен на западната част на острова. Град Убуд (Ubud) западно от Денпасар със своите арт магазини, музеи, галерии, е смятан за културния център на Бали. 
Градската атмосфера на Денпасар - бизнес и административен център на острова, силно контрастира с хиндуистките храмове, зелените терасирани оризови полета и невероятните плажове. Денпасар е модерен космополитен град, който се разви много през последните три десетилетия. В много отношения той има повече общи черти с други индонезийски регионални столици, отколкото с останалата част от острова. Градът е главен административен център и е дом на смесено население от балинезийци, яванци и други емигранти от различните части на архипелага. 
Повечето туристи в Бали се отправят към съседните курортни комплекси на Денпасар като Кута (Kuta), Санур (Sanur) и Нуса Дуа (Nusa Dua). Там са разположени повечето от хотелите, търговските обекти и нощните клубове на острова. 

Местна валута 
Индонезийска рупия (IDR) 

Митнически изисквания 
Безмитно се внасят предмети за лична употреба, чиято стойност не надвишава 250 щ.д., 200 цигари, 50 пури, 1 литър алкохол и т.н. Забранени за внос са всякакъв вид оръжия, наркотици, експлозиви, радиостанции, цветни фотокопирни машини, порнографски материали, книги на китайски език, китайски лекарства. За внос на наркотици се предвиждат изключително строги наказания, в отделни случаи се стига и до смъртни присъди. Филми, видеокасети и дискове следва да бъдат представени за проверка. 
Задължително се декларират вносът и износът на повече от 5 000 000 индонезийски рупии. 

Здравеопазване 
Българските граждани не се нуждаят от никакви ваксини, освен ако пристигат от страна, в която има жълта треска. Основните заболявания са малария и денги, които се пренасят от комари. Затова е наложително ползването на противокомарни средства. Малария има в Ириян Джая (всички райони), в някои от селските местности и малките острови. Денги има по цялата територия на страната. Няма ваксина против тази болест. Лична хигиена, хранене в реномирани ресторанти, избягване на млечни храни, избягване консумацията на мокри плодове, ползване на мокри съдове и прибори за хранене, пиене на безалкохолни питиета без лед - това са само някои от допълнителните изисквания. Консумира се само минерална или бутилирана вода. Медицинското обслужване е на сравнително ниско ниво, освен в няколко болници в Джакарта. 

Визов режим 
Българските граждани следва да се снабдят с визи в дипломатическите и консулски представителства на Индонезия. За целта е необходимо да притежават паспорт с поне шест месеца валидност. Виза може да се получи на международното летище в Джакарта. Издаваните на летището еднократни визи за туристически престой могат да бъдат продължени на място в страната за още 30 дни. При посещения с цел инвестиции, бизнес, обучение, участие в социални, културни и пр. прояви се издават еднократни визи с право на престой до 60 дни и продължение, ако е необходимо. Съществуват и 12-месечни многократни визи, които се издават единствено на бизнесмени. За работа се получават визи за временен престой. Основно изискване е наличието на „спонсор”(индонезийска фирма или организация или член на семейството, работещ в страната). 

Транспорт 
  • Летище 
Международно летище Бали Нгура Рай (Bali Ngurah Rai) е на 13 км западно от Денпасар. На летището има много магазини, барове и ресторанти, обменни бюра, офиси за туристическа информация, туроператорски агенции, офиси за коли под наем и др. 
Градските автобуси (А/P City Service) са най-евтиният начин да стигнете до града – билетът струва 100 000 IDR (около 9 евро), като пътуването отнема около половин час. Разписание и билети може да си вземете от офиса за туристическа информация в залата за пристигащи на летището. Препоръчително е да използвате услугите на такситата, разположени от лявата страна на терминал "Пристигащи". Тези таксита имат фиксирана цена, докато с другите таксита рискувате да бъдете измамени. Повечето от големите хотели също предлагат трансфер от и до летището с миниван или лимузина. 
  • Обществен транспорт 
Многобройни бусове за обществен транспорт и бемос (bemos - основно нарицателно за всяко превозно средство, което се използва за обществен превоз на пътници; това всъщност е минибус или ван с редове от седалки) пътуват по определени маршрути из града и останалата част на острова. Потеглят щом се напълнят и спират, където им кажете по маршрута. За повечето чужденци тази система е объркваща, а пазаренето за цена е истинско предизвикателство. 
  • Таксита 
Ако таксито има таксиметър, задължително настоявайте шофьорът да го използва. Градските таксита са сини и жълти. Обикновен таксиметровите шофьори предлагат фиксирана цена за пътя. Може да си ги хванете на улицата от една от многобройните стоянки или да ви извикат от хотела. В сравнение с международните стандарти, тук такситата са евтини и доста по-удобни от маршрутките. Трябва обаче да бъдете готови да се пазарите за цената. Много от шофьорите знаят малко английски. 

Забележителности 
  • Музеят Бали 
Музеят е един от най-добрите в Индонезия и има невероятна колекция от релефни цветни маски, кукли, керамика и платове, с които са известни балинезийските художници. Построен е през 1910 г. от холандците, но през 1917 г. е разрушен от заметресение. През 1920 г. музеят отново е възстановен, но се използвал за склад. Благодарение на немският артист Уолтър Спайс през 1932 г. музеят възвръща функциите си и започва да съхранява и показва културата на Бали и местното население. 
  • Дворецът Пемекутан (Pemecutan Palacе) 
Дворецът Пемекутан е построен през ХVІ век и показва традиционната балинезийска архитектура. В него има и крило за настаняване. Намира се в близост до пазара Кумбасари (Kumbasari). 
  • Храм-музей Пури Пемекутан (Puri Pemecutan Temple Museum) 
Точно до двореца е храмът-музей Пемекутан. Този сто-годишен храм притежава колекция от ценни древни кинжали и други оръжия, музикални инструменти и хиндуистки статуи. 
  • Дворецън Сатрия (Satria Palace) 
Този дворец се намира на 2 км от двореца Пемекутан. Ремонтиран е пред 1930 г. В двореца има голяма сцена, на която балинезийските танцьори пресъздават традиционен танц с кинжали, използвани през 1906 г. при войната срешу холандската колониална армия. На всеки 210 дни спрямо балинезийския календар в кралския храм се провежда специална танцова церемония. В близост до двореца е известнит пазар за животни Сатрия (Pasar Satria). 
  • Taman Werdi Budaya (Художествен център) 
В този комплекс от украсени сгради в традиционен стил има съвременни балинезийски художествени произведения – дървени маски, дърворезби и картини. Също така там може да намерите и много сувенирни магазини, където може да си купите от изработките на местните художници. 
  • Консерватория за музика и танци (Conservatory Of Music And Dance (SMKI) 
Бали е известен с богатото си няколко вековно музикално наследство, а Консерваторията е отдадена на това да го запази живо и през наши дни. Посетете я сутринта между 08.00 и 11.00 часа, за да видите как учителите по танци предават уменията си на младите поколения. 

Традиционни музика и танци 
Всеки посетител трябва да види многобройните традиционни танци на Бали. В повечето големи хотели има представления, които са достъпни и за хора, които не са отседнали в тях. Всяка сутрин при Батубулан (Batubulan), североизточно от центъра на Денпасар има представления на баронг танци. Шоуто на сенчестите кучета (Wayang kulit) също се изпълнява често по хотелите и художествените центрове. 

Сафари в Бали и Морския парк 
Този парк е дом на удивителни животни и представя на 50 различни вида. В парка може да видите много от застрашените и защитени видове в Индонезия, например суматранския тигър. 

Шопинг 
Епицентърът на пазаруването в Денпасар (Denpasar) е огромният крайречен пазар Бадунг (Pasar Badung). Това е оживен комплекс от магазини и сергии, които продават всичко - от прясна риба, плодове и зеленчуци, до балинезйиски и явански занаятчийски изделия и платове. На отсрещния бряг на реката, в комплексът Кумбасари (Kumbasari) ще намерите много търговци, които продават облекло, бижута, сребро и антики на ниски цени. Ако искате да пазарувате в международен стил, в Денпасар има много молове ката New Dewata Ayu и Matahari, които са един срещу друг на улица Jalan Dewi Sartika. На около 8 км извън града, във фабриката Sanggraha Kriya Handicrafts, в източното предградие Топати (Topathi) има голям асортимент на балинезийски традиционни продукти. Цените са фиксирани. В курорта Кута (Kuta) е мястото за пазаруване на евтини плажни принадлежности и бижута. В Убуд (Ubud) са най-добрите традиционни и съвременни балинезийски дърворезби - пригответе за голямо пазарене, за да ги вземете на най-добрите цени. 

Хранене 
В Денпасар има много от традиционните заведения за хранене – варунги (warungs), обикновено разположени на открито В тях се сервира пържен ориз и традиционни ясти за Бали. За да пробвате обаче най-доброто от балинезийската и интернационалната кухня, отидете до Семиняк (Seminyak) или Кута (Kuta). Някои от най-добрите западни и азиатски ястия може да намерите в хотелските ресторанти, които предлагат голям избор. 

Посолство на Република България в Република Индонезия 
Адрес: Jakarta 10310, 34-36, Jalan Imam Bonjol 
Телефон: +62 21 390 40 48; +62 21 391 31 30 
Телефон/факс: +62 21 390 40 49 
Дежурен телефон в извънработно време: +62 811 932200 
Работно време: По - Пт, 9.30 - 17.00 ч. 
Консулска служба 
Работно време: По - Пт, 9.30 - 12.30 ч. 
E-mail: Embassy.Jakarta@mfa.bg 
Website: www.mfa.bg/embassies/indonesia