Чехия - Eкскурзии и почивкиЧешката република (на чешки: Česka republika), съкратено Чехия (на чешки: Česko), е вътрешноконтинентална държава в Централна Европа. Тя граничи с Полша на север, Германия на север и запад, Австрия на юг и Словакия на изток. Включва историческите области Бохемия, Моравия и Чешка Силезия. Площта ѝ е 78 865 km2, от които 77 288 km2 суша и 1577 km2 водна площ.

Развитието на държавност по чешките земи е дълбоко свързано със славяните, чиято първа значима държава – Великоморавия – възниква през 9 век и бързо попада под немско влияние. През 10 век възникналото на мястото на Великоморавия Бохемско кралство става част от Свещената римска империя. То достига своя апогей под управлението на Карл IV, който полага основите на чешката национална идентичност със създаването на Карловия университет през 1348 г. Именно един от неговите ректори, Ян Хус, дава началото на чешката Реформация и въвлича страната в дългите религиозни конфликти, разтърсили континента в следващите векове. В последвалите сблъсъци с Хабсбургите чешката държавност е почти ликвидирана и се възстановява едва под влиянието на общоевропейския национализъм през 19 век. Краят на Първата световна война позволява на чехите и близките до тях словаци да създадат нова държава – Чехословакия, която през 1945 г. става част от Източния блок и просъществува до 1993 г., когато от нея се отделят Чехия и Словакия.

Днес Чехия е демократична страна с високо развита, разнообразна икономика.

По земите на днешна Чехия се намират много следи от тракийска и римска архитектура. Чешката архитектура е близка до тази на Централноевропейската архитектура. През Средновековието се построяват множество католически църкви в готически стил и манастири. Типичен пример за това са манастирите в Осек, Непомук и Велехрад.[72] Пражкия двоерц, Базиликата Свети Георги, сгради в стара Прага са представители на епохата на Романтизма. Ротондата на Светия рай, Ротондата на Свети Мартин, Ротондата на Св. Георги са най-старите представители на епоха на Романтизма.[73] Ренесансът също е оказал голямо влияние в чешката архитектура. От тази епоха са останали крепостната порта в Моравска Требова, която датира от 1492 г., и Владиславската зала в Пражкия замък от 1493 г.

Чешкият фолклор е наследник на фолклора, който е бил по земите на Бохемия и Моравия. Танцът полка е традиционен за чешкия фолклор. Този танц става изключително популярен през XIX век.[74] Моравската традиционна музика е известна с цимбала. Едни от най-известните творци от Моравия и Бохемия са: Леош Яначек, Хеинрих Бибер, Антонин Дворжак, Бедржих Сметана и Бохуслав Мартину. Пражкият джаз-състав „Прага Джаз“ се сформира около 1918 г. по подобие на известния Les Six от Париж и се опитва да създаде музика, с която човек да се чувства у дома си. Вдъхновители за това са: Жан Кокто и Ерик Сати. Това, което те не са постигнали, бе повече от постигнато от Ярослав Жежек в Прага през 1928 г.[75] Ярки представители на съвременната чешка музика са: Братя Хаба, с музиката в четвърттон, Иша Крайчи, автор на чист неокласицизъм.