САЩ - Eкскурзии и почивкиСъединѐните америка̀нски ща̀ти (САЩ)  е държава, разположена на континента Северна Америка. САЩ е една от най-големите по територия и население страни в света.
Официално САЩ е федерална конституционна република, състояща се от 50 щата и един федерален окръг, представляващ столицата ѝ – Вашингтон. Четиридесет и осем от щатите и окръг Колумбия лежат последователно в средата на континента, разположени между Тихия и Атлантическия океан, като граничат с Канада на север и Мексико на юг. Щатът Аляска се намира северозападно от Канада, а Хаваи е архипелаг, разположен в средата на Тихия океан. Страната също така има пет населени и девет ненаселените територии пак в Тихия океан и в Карибско море. Съединените щати се нареждат трети по брой на населението (318 000 000 души), включващо в себе си различни етнически групи с разнообразни култури, продукт на интензивна имиграция от много други страни. Географията, климатът и дивата природа на Щатите също са изключително разнообразни.
Палеоиндианците мигрират от Евразия до днешната територия на Съединените щати преди около 15 000 години. Европейската колонизация започва през 16 век. Съединените американски щати възникват от 13 британски колонии, разположени по протежение на атлантическото крайбрежие. Споровете между Великобритания и тези колонии водят до Войната за независимост. На 4 юли 1776 г., по време на войната, делегати от 13-те колонии единодушно обявяват Декларацията за независимост. Войната приключва през 1783 г. с признаването на независимостта на Съединените американски щати от Британското кралство. Това е първата успешна война за независимост срещу европейска колониална империя. Сегашната конституция на САЩ е приета на 17 септември 1787 г. Първите десет поправки, единодушно наречени Закон за правата, са ратифицирани през 1791 г. и гарантират много основни граждански права и свободи.
Водена от доктрината за предопределение на съдбата, новата страна предприема енергично разширение на териториите си в цяла Северна Америка в 19 век. Това начинание изисква изместване на коренното население, придобиване на нови площи и постепенно приемане на други щати. Американската гражданска война прекратява легалното робство върху черното население. В края на 19 век Съединените щати продължават разширението си в Тихия океан,  постигайки най-голямата икономика за времето си.  Испано-американската война и Първата световна война потвърждават статута на държавата като глобална военна сила. Щатите излизат от Втората световна война като световна сила, първата страна, притежаваща ядрен арсенал, и постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. Краят на Студената война и разпадането на Съветския съюз оставя САЩ като единствената суперсила в света.
Водеща сред развитите страни в икономическо отношение, Съединените американски щати са с оценен БВП за 2013 г. 16,8 трилиона щатски долара. Това означава 23% от световния номинал на БВП и 19% от паритета на покупателната стойност. Икономиката се подхранва от изобилието на природни ресурси и високата производителност на труда.  През 2010 г. Щатите се нареждат шести в света по БВП на глава на населението. Въпреки че икономиката на страната се счита за постиндустриална, САЩ продължават да бъдат едни от най-големите производители в света. Тя има четвъртия най-висок среден доход на ръка от домакинството в рамките на ОИСР, както и най-високата брутна средна заплата, въпреки че е и четвърта по най-неравномерно разпределение на доходите  – около 16 % от населението живее в бедност, както е определило Бюрото за преброяване.  Държавата отчита 36,6% от световните военни разходи, правеща я икономически и военен първенец. Съединените щати са също така видна политическа и културна сила и лидер в областта на научните изследвания и технологичните иновации.
География
Общата площ на САЩ e 9 826 675 km², включваща и водните територии, а без тях 9 147 593 km², което прави страната трета или четвърта по големина в света след Русия, Канада и евентуално Китай.
Най-високата точка на САЩ е връх Денали (6194 m) в щата Аляска, който е и най-висок в цяла Северна Америка. Най-ниската точка на САЩ, а и в цяла Северна Америка, е Долината на смъртта (86 m под морското равнище) в щата Калифорния.
Най-краткото разстояние между САЩ и Русия е 86 km, а между Китай и САЩ е 1200 km.
Официални райони на САЩ
Много райони на САЩ са определени със закон или разпоредби от федералното правителство.
Бюро за преброяване на населението – региони и разделения
Бюрото за преброяване на населението разделя САЩ на четири статистически района, с девет подрайона. Статистическите райони на Бюрото по преброяване на населението „широко се използва... за събиране и анализ на статистическите данни“. Разделението на САЩ от Бюрото за преброяване на населението по статистически райони е широко разпространено.
Регионалните деления, използвани от Бюрото за преброяване на населението, са следните:
Район 1 Североизточен
Подрайон 1: Нова Англия (Върмонт, Кънектикът, Масачузетс, Мейн, Ню Хемпшир, Роуд Айлънд)
Подрайон 2:Среден Атлантик (Ню Джърси, Ню Йорк и Пенсилвания)
Район 2: Среден Запад (Преди юни 1984 г. районът Среден Запад е бил определян като Северен централен район)
Подрайон 3: Североизточен централен (Илинойс, Индиана, Мичигън, Охайо и Уисконсин)
Подрайон 4: Северозападен централен (Северозапад) (Айова, Канзас, Минесота, Мисури, Небраска, Северна Дакота и Южна Дакота)
Район: Южен (Юг)
Подрайон 5: Южен Атлантик (Вашингтон, Вирджиния, Западна Вирджиния, Делауеър, Джорджия, Мериленд, Северна Каролина, Флорида, Южна Каролина)
Подрайон 6: Югоизточен централен (Алабама, Кентъки, Мисисипи и Тенеси)
Подрайон 7: Югозападен централен (Арканзас, Луизиана, Оклахома и Тексас)
Район Западен
Подрайон 8: Планински (Айдахо, Аризона, Колорадо, Монтана, Невада, Ню Мексико, Уайоминг и Юта)
Подрайон 9: Тихоокеански (Аляска, Калифорния, Орегон и Хаваи)
Крайбрежия
Западно крайбрежие
Източно крайбрежие

Климат
Във вътрешността на континента местата, отдалечени от големи водни басейни, се характеризират с по-големи сезонни разлики в температурата, от колкото местата по крайбрежията. Годишната амплитуда на температурата в части от северните Големи равнини стига до 65 °C; на някои места са отбелязани годишни разлики в температурата до 100 градуса (от 50 до -50 °C).

Климатът в по-голямата част от страната е умерен и субтропичен, континентален и тропичен – на полуостров Флорида. Средните януарски температури са от -24,8 °C в Аляска и -18 °C в Централните равнини до 14 °C в югозападните части и до 20 °C на полуостров Флорида. Средните юлски температури са от 14 до 25 °C на западното крайбрежие, 16 – 26 °C на източното и до 32 °C във вътрешните плата и южните части на страната.
Близостта до големи водни басейни влияе положително върху количеството на валежите – в крайбрежните места обикновено падат повече валежи. На изток и в приморските части падат 1000 – 2000 mm валежи годишно. В Централните равнини падат около 600 – 900 mm валежи годишно. Във Великите равнини валежите са около 400 – 600 mm годишно. В платата те са 400 mm годишно. В пустинните райони валежите са най-малко – под 100 mm годишно.

Природа
Природата на страната е изключително разнообразна – обширни низини и равнини, ниски и високи планини. Богати са водните ресурси на страната. През нея протичат големи реки: Мисисипи, Мисури, Колорадо, Колумбия и др. Обширни площи са заети от плодородни земи. Големи територии са покрити от гори и страната е богата на запаси от дървесина. Полезните изкопаеми са в основата на промишлената мощ на страната: нефт, земен газ, въглища, желязна руда, медна руда, боксит, руди на редки метали, злато, фосфорити и бронз, цинк и др.