Куба - Eкскурзии и почивкиЗА ОФЕРТА ПОСЕТЕТЕ НАШИТЕ ОФИСИ ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ НА E-MAIL 
НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ ЗА ИНДИВИДУАЛНИ И ГРУПОВИ ПЪТУВАНИЯ 

Обща информация 
Република Куба е латиноамериканска островна държава на Карибите, която има излиза на Карибско море, Мексиканския залив и Атлантическия океан. Тя е най – голямата по площ карибска държава. Столицата на Куба е Хавана. Куба има богата култура и традиции, които са повлияни от испанските колониалисти, африканските роби и Съединените щати. Официалният език е испански, а населението наброява над 11 000 000. Климатът е горещ и влажен тропичен-пасатен, голям е процентът на обилните валежи през лятото (май-октомври). Часовата разликата с България е 7 ч. назад. 

Визов режим 
Необходим Ви е валиден български паспорт, за да посетите Куба. Паспортът трябва да има продължителност поне 1 месец след датата на напускане на Куба. Българските граждани също трябва да имат виза или туристическа карта. Задължително условие е притежанието на двупосочен билет. 

Валута 
Две са официалните валути на Куба: кубинско конвертируемо песо (CUC), национално песо (Мonedanacional или MN). Препоръчително е предварителната обмяна на валута, тъй като не във всички обменни бюра в Куба могат да ви сменят валутата. Не могат да се използват кредитни карти навсякъде. 

Митнически правила 
Задължително е попълването на митническа декларация при влизане в Куба. Разрешен е вносът на до 5 хил. щатски долара или техен еквивалент в друга чуждестранна валута. Пътници, които внасят в Куба каквато и да е сума над от 5000 щатски долара следва да я декларират. Забранено е да се внася: кокаин и наркотични вещества, експлозиви, оръжие и подобни, порнографска литература, порнографски снимки, видеокасети и подобните им, забранени животински и растителни видове и други. 

Медицински услуги 
Медицинското обслужване не е отлично и не винаги има необходимото оборудване. Трябва да бъдете внимателни, тъй като в някои региони има случаи на заболяването холера. 

Транспорт 
Градският транспорт е нередовен, като улеснение туристическите агенции предоставят добри автобусни услуги между летищата, хотелите и туристическите комплекси. Българските граждани трябва да бъдат внимателни, когато шофират в Куба, защото кубинците не спазват правилата за движение по пътищата. 

Забележителности в Куба 
В Хавана може да разгледате: стария град, площада на оръжията, музея на революцията, катедралата Сан Кристабал, крепостта Лакабана, музея на комендатурата на Че. 

Шопинг и бакшиши 
През свободното си време може да посетите магазините в центъра на Хавана. В един от големите градове в Куба – Варадеро има керамичен център, където могат да бъдат намерени произведения на изкуството и оригинални сувенири, произведени от местни художници и грънчари. Събрани на едно място в МОЛ Плаза Америка са : известни марки бутици, ресторанти и барове, рент-а-кар и супермаркети. Прието е да се оставя бакшиш между 5 и 15 %. 

Ястия и напитки 
За да се запознаете с традиционната кухня трябва да посетите някой местен ресторант. Характерни за кубинската кухня са ястията с печено или пържено месо със зеленчуци. Непременно пийнете „гуарапо“, прясно изстискан сок от захарна тръстика и кубински ром. 

Контакти на Посолството на Република България в Хавана, Куба: 
Адрес: Calle "B" № 252, Entre 11 y 13, Vedado, Ciudad de La Habana, PC: 10400 
Телефон: +53 7 833 31 25; +53 7 833 31 26 
Дежурен телефон в извънработно време: +53 5 286 24 49 
E-mail: Embassy.Havana@mfa.bg 
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba