Египет - Eкскурзии и почивкиАрабска република Египет (на арабски: جمهورية مصر العربية, джумхурийят миср ал арабийя)[1] или само Египет е държава в североизточната част на Африка с населени места, съсредоточени предимно край течението на река Нил. Голяма част от страната се заема от пустинята Сахара. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, на запад с Либия, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове.

Египет е най-гъстонаселената страна в Африка и Близкия изток, и 15-тата най-гъстонаселена в света.

Египет има най-дългата история от която и да е било модерна държава. Тя е страна на древна цивилизация, датираща от над 5000 години. Историята на Египет впечатлява със своите богове, владетели, храмове и гробници, които оставят своя отпечатък върху цялата човешка цивилизация. Останки от Древен Египет, превзети от пясъците на пустинята и времето, са предмет на археологически разкопки. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинксът, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.

Египет е разположен предимно между 22° и 32° северна ширина и 25° и 35° източна дължина. С площ от |1001450 km2, тя е на 31 място по територия в света[53]. Поради извънредно безводния климат населените места са съсредоточени по протежение на тясната долина на Нил и в делтата, като на практика около 99% от населението използва около 5,5% от общата площ на страната[54]. По други данни 98% от египтяните живеят на 3% от територията.[55]

Египет граничи с Либия на запад, Судан на юг и с ивицата Газа и Израел на изток. Египет играе важна роля в геополитиката поради стратегическото си положение: той е разположен на два континента, включва Суецкия провлак между Африка и Азия и съдържа важен плавателен път (Суецкия канал), който свързва Средиземно море с Индийския океан през Червено море.

Освен долината на Нил, повечето от релефа в Египет е пустинен, с редки оазиси. Ветровете създават обширни пясъчни дюни , достигащи на височина повече от 30 м. Египет включва в територията си част от пустинята Сахара и част от Либийската пустиня. В Древен Египет тези пустини са защитавали царството на фараоните от запад и са били наричани „червената земя“.

По-големи населени места са съвременната египетска столица Кайро, вторият по големина град Александрия, градовете Асуан, Асют, Махала ел-Кубра, Гиза, Хургада; Луксор; Ком-Омбо; Порт Сафага; Порт Саид; Шарм ел Шейх; Суец, Заказик и Миня. Оазисите включват Бахария, Дахла, Фарафра, Харга Мура и Сиуа. Протекторатите включват Национален парк Рас Мохамед, Зараник и Сиуа.

На 13 март 2015 г., са обявени планове за нова столица на Египет на изток от Кайро[56][57].

Страната се разделя грубо на 4 области, Горен Египет, Среден Египет, Долен Египет и Нубия.

Голяма част от валежите в Египет падат през зимните месеци.[58] Южно от Кайро, средногодишното количество на валежите е между 2 и 5 мм, и то през интервал от много години. На много тясна ивица на северното крайбрежие валежите може да достигнат 410 мм[59] основно между октомври и март. Сняг пада на Синайската планина и част от северните крайбрежни градове като Дамиета, Балтим и Сиди-Барани, и по-рядко в Александрия. на 13 декември 2013 г. за първи път от много десетилетия Много в Кайро пада малко количество сняг[60]. Слана също се образува понякога в центъра на Синай и среден Египет. Египет е най-сухата и най-слънчевата страна в света, и по-голямата част от повърхността ѝ заема пустинята.В депресията Катара, северозападен Египет.Египет е с необичайно горещ, слънчев и сух климат. През лятото средната температура е висока в северната част на страната, но много висока в останалата част. На брега на Северно море непрекъснато духат прохлаждащи средиземноморски ветрове, които помагат температурите да са по-търпими, особено в разгара на лятото. Хамсин е горещ, сух вятър, който произлиза от безкрайните пустини на юг и духа през пролетта или началото на лятото. Той носи нажежен пясък и прах, и обикновено вдига дневните температури над 40 °C, а понякога и над 50 °C във вътрешността, при това относителната влажност на въздуха може да падне до 5% или дори по-малко. Именно когато духа Хамсин се наблюдават абсолютните максимуми на температурата на въздуха в Египет. Времето винаги е слънчево и ясно, особено в градове като Асуан, Луксор и Асют. Това е един от най-малко облачните и дъждовни райони на Земята.

Преди построяването на язовира Асуан, Нил ежегодно наводнява големи райони (разговорно разливът се нарича дар на Нил) и обогатява почвите. Това дава в продължение на много години възможност за възпроизводими реколти.

Евентуалното покачване на морското равнище поради глобалното затопляне може да застраши гъсто населената крайбрежната ивица в Египет и да има сериозни последици за икономиката на страната, селското стопанство и промишлеността. В съчетание с влошаване на демографската ситуация, значително повишаване на морското равнище може да превърне милиони египтяни в екологични бежанци до края на 21 век, според някои експерти по климата.