Начало Информация за градове/курорти

Информация за градове/курорти

Турция


Столица: Анкара Площ: 780 580 кв. km
Население: 68 109 469 души Език: турски
Дидим

   Дидим е малък град , популярен морски курорт и област в западнаТурция. Намира се на 123 км от столицата на град Айдън. Дидим е издигнат на мястото на античния град Дидима, известен с разрушения храм на Аполон. Дидим носи името си от този град. Намира се на северния бряг на залива Güllük. Областта преминава в ръцете на турците след разгрома на Византия, в Битката при Малазгирт през 1086г. Градът е превзет отново от византийците през 1098г. Дидим е присъединен към Османската империя от султан Мехмед I през 1413г. Градът става много популярен курорт , известен със своите обширни пясъчни плажове, чисто синьо море, древни руини, както и със собствен микроклимат, съчетаващ стотици слънчеви дни годишно и топла зима. Дидим има средиземноморски климат , състоящ се от много горещо, дълго и сухо лято със средна стойност от 34 ° C (93 ° F) през деня. През зимата е хладно и дъждовно със средната дневна температура от 14 ° C (57 ° F ). Това позволява на жителите да използват плажовете и да практикуват водни спортове дори през януари. По-малко посещавани плажове са тези, по-далеч от центъра, като Хайдар (минава се по черен път около брега на Akbük). Основните пътни артерии се обновяват редовно и това позволява на района да бъде обслужвам лесно от летищата на Бодрум и Измир.
   Заради разположението Дидим, през 1980г. жители на големите градове в Турция, (особено Анкара) , започват да купуват ваканционни жилища, апартаменти и вили в района. Повечето от тях са построени като кооперации с частни плажове. Около 2000г. англичаните започват да купуват ваканционни имоти в Дидим.
   Дидим има хотели, седмичен пазар, аквапарк, и античен храм на Аполон в близост. В близост е до редица други древни градове и природни образувания, като например езерото Bafa, националния парк до река Бююк Мендерес и исторически забележителности като Милет и Priene.
Дидим има няколко дискотеки, малки барове и клубове, някои от които с музика на живо (най-вече в Турку (турска народна музика)). Наскоро е построена марина в Дидим на стойност $ 50 милиона - Didim Marina. Построена е от Доуш Холдинг и започва да функционира през 2009 г. с кейови места за 8 до 50 m лодки, докове, хангари, поддръжка, яхт клуб, търговски център, ресторанти, както и съоръжения за посетители. Новото яхтено пристанище се очаква да насърчи по-нататъшното развитие на туризма и повишаване цените на имотите в района.
   Някои по-интересни забележителности в града са:
*Руините на йонийски храм на Аполон с колони, сочещи към небето и свързани с легенда за романса между Аполон и Дафне. Оригиналният храм и дом на оракула е бил разрушен по време на персийските войни и е възстановен след победата на Александър Велики над персите .
*Милет - руини на древен град, изключително добре запазен античен театър, стадион, баните на Фаустина, и храмът на Серапис.