Начало ФРЕНСКА ПОЛИНЕЗИЯ

ФРЕНСКА ПОЛИНЕЗИЯ

ЗА ОФЕРТА ПОСЕТЕТЕ НАШИТЕ ОФИСИ ИЛИ ИЗПРАТЕТЕ ЗАПИТВАНЕ НА E-MAIL
НАЙ-ДОБРИТЕ ЦЕНИ ЗА ИНДИВИДУАЛНИ И ГРУПОВИ ПЪТУВАНИЯ


Френска Полинезия е отвъдморска територия на Франция със статут на департамент. Има свои представители във френския сенат и парламент. Френска Полинезия се състои от 5 островни групи с обща площ 3 936 км2:
• Тубуай (Австралски острови) – площ 174 км2, население 6310 жители (2007 г.), 6 острова и 1 атол;
• Туамоту – площ 810 км2, население 18 229 жители (2007 г.), 5 острова и 73 атола;
• Дружествени острови – площ 1 647 км2, население 227 912 жители (2007 г.), 7 острова и 7 атола;
• Маркизки острови – площ 1 274 км2, население 8 632 жители (2007 г.), 12 острова и множество малки островчета и скали;
• Гамбе (Мангарева) – площ 31 км2, население 1 337 жители (2007 г.), 4 по-големи и 25 малки островчета.
Административен център – Папеете на остров Таити (26 хил. жители, агломерация 107 хил. жители). Френска Полинезия се дели на 5 окръга – Таити и Зависими острови (Наветрени острови), Подветрени острови, Туамоту-Гамбе, Тубуай и Маркизки острови. Окръзите се делят на 48 комуни (общини). Някои от тях обединяват по няколко т.нар. асоциирани (съединени) комуни – общо 99.
Островите са с вулканичен произход (високи над 1000 м) – най-висок връх – Орохена (2 241 м)(о. Таити) и коралови, с височина няколко метра. Климат – тропичен, на север субекваториален, влажен, със средногодишна температура 27°С и валежи 2 500 - 3000 мм.
Автономна територия на Франция. Управлява се от Върховен комисар. Законодателен орган – Териториална асамблея от 41 депутати, избирани от населението за срок от 5 години. Изпълнителна власт – правителство, начело с председател. Френска Полинезия е представена в парламента на Франция от двама депутати и един сенатор.
Островите са заселени с полинезийци през I в. сл.Хр. През 1521 г., по време на първото околосветско плаване Фернандо Магелан вижда два атола от архипелагаТуамоту, а през 1595 г. испанският мореплавател Алваро Менданя де Нейра открива Маркизките острови. През XVIII и XIX в. Франция постепенно установява протекторат над островите. През 1897 г. всички острови са обединени в една колония – френски владения в Океания,а през 1958 г. стават задморска територия на Франция – Френска Полинезия.
Основната стопанска дейност е обслужване на чуждестранни туристи, добив и износ на бисери. Открити са големи залежи на фосфати и кобалт. Основни селскостопански продукти – кокосова палма и тропически плодове. Силно развит риболов – около 6,5 хил. т годишно. Промишлеността е представена от малки предприятия за преработване на селскостопанска продукция. 800 км пътища, от които половината са асфалтирани. Основно пристанище – Папеете. Международни летища – Папеете и Утуроа (на остров Раиатеа, разположен на 110 км северно от о-в Моореа). На атола Моруроа е изграден френски изпитателен ракетно-ядрен център. Общо обществено производство – 18 000 $. Съотношение селско стопанство-промишленост-обслужване – 5:18:77. Парична единица – евро. Туризъм - много добра инфраструктура. Годишно страната се посещава от 200 хил. туристи.
От София до Папеете - 17 131 км.

БОРА БОРА
Бора Бора (на френски Bora Bora) е малък остров от архипелага Дружествени острови на Френска Полинезия, заобиколен от лагуна и риф. В центъра му е разположен застинал вулкан. Най-високата му точка е 727 метра, а площта му е 29 квадратни километра. По данни от преброяването жителите му са 8 880 души.
Първите заселници полинезийци идват на острова през 4 век. Европейците стъпват на него през 1722 г. През 1842 г. става протекторат на Франция. По време на Втората световна война американците го превръщат в стратегическа военна база. Макар че е официално закрита на 2 юни 1946 г., много американци толкова харесват острова, че остават на него.
Островът е населен от полинезийски заселници около 4-ти век. Предишното полинезийско име на острова е Вавау. Първото европейско наблюдение е направено от Якоб Рогевеен през 1722. Джеймс Кук наблюдава острова през 1770 и същата година стъпва на сушата. Лондонското мисионерско общество пристига през 1820 г. и през 1890 г. основава протестантска църква. През 1842, след действията на адмирал Abel Aubert Dupetit, Бора Бора е протекторат на Франция. Тъй като няма "Б" в таитянски език, острова всъщност се нарича Пoрa Пора, но в началото посетители на острова чуват погрешно името му.
Днес островът се издържа главно от туризма. През последните няколко години няколко курорти са построени по малки острови около лагуната. Преди тридесет години, Хотел Бора Бора е построил първото бунгало на кокили над водата над лагуната и днес, бунгалата над вода са стандартна характеристика на повечето курорти Бора Бора. Качеството на тези бунгала варира от сравнително евтини, до много луксозни и скъпи места за престой. Повечето от туристическите дестинации са по вода, но е възможно да посетят забележителностите на земя, като оръдия на Втората световна война. Air Tahiti има пет или шест полета на ден до Бора Бора - Летище Motu Mute от Таити (както и от други острови).
Въпреки че френският и таитянският са основните езици, говорени от жителите, хората в контакт с туристите като цяло имат някои познания по английски език. Повечето посетители на Бора Бора са американци, японци или европейци. Обществен транспорт на острова не съществува. Коли под наем и велосипеди са препоръчваният метод за транспорт. Има и малки забавни коли под наем в Vaitape. Гмуркане с шнорхел и гмуркане в и около лагуната на Бора Бора са популярни дейности. Много видове акули и скатове обитават водата. В допълнение към съществуващите острови на Бора Бора (Motu в Taihitian), остров Motu Marfo (направен от хората) е добавен в североизточната част на лагуната върху имуществото на St. Regis Resort.
Бора Бора е от тези острови, които се срещат най-често в сънищата... Полинезийско бижу от блестящи корали, бистри сини води и гъсти зелени гори. Някога дом на Пол Гоген, вдъхновение за много други художници и писатели, островът продължава да носи своята легендарна красота, чар и непреодолим магнетизъм за желаещите да избягат от сивото всекидневие. В центъра на величествената лагуна лежи Моту Тупуа - фрагмент от древен вулкан, който днес се е превърнал в уникално тропическо убежище със своите екзотични растения и уханни цветя, високи палми и бели пясъчни плажове. Това е малък рай, който ще превърне вашите тропически мечти в реалност. Бора Бора е различен свят, тропическа фантазия от живописни къщички със сламени покриви и зашеметяващ интериор, смесица от полинезийски уют и модерен комфорт. На Бора Бора животът винаги е лесен. За тези, чиято идея за рая е да се отпуснат и да релаксират, плажът и басейнът са неустоими. Палмите се извисяват величествено, разхладителните напитки са винаги подръка, а когато слънцето залезе, вечерите се изнизват неусетно в различните заведения, където често местни артисти и музиканти изнасят представления. В същото време за тези, които предпочитат да прекарат времето си динамично, могат да избират от голямото разнообразие от спортове - тенис, гмуркане, подводен риболов, уиндсърфинг, разходка с кану и платноходи. Предлагат се множество излети с лодки с прозрачни дъна, обиколки на Бора Бора с джипове, круизи с катамарани и хранене на акули...
Бора Бора е най-известният остров в Полинезия, въпреки че е учудващо малък. Размерът на това бижу обаче напълно се компенсира от красотата му. Ако приближавате острова със самолет или кораб, гледката ще ви заплени - коралов риф, изпъстрен с много малки островчета, обгръща Бора Бора. Там се крият пасажи с риба, а играта на делфините ще ви очарова. Бора Бора дарява посетителите си с неподозирано спокойствие и топъл климат. Тук животът, като че ли тече по-бавно, а смесицата от култури и обичаи ще ви изненада приятно. Полинезийските, американските и френските традиции са в основата на светоусещането на местните вечно усмихнати хора. Освен това островът се намира само на 150 мили от Таити и дотам удобно можете да стигнете както по вода, така и по въздух. Когато наближат острова, туристите имат усещането, че са попаднали в земния рай - вода, палми, пясък, цветовете на дъгата. Пригответе се, защото ще се влюбите в този остров от пръв поглед и ще го признаете за най-очарователното и романтично място на света. Името му навява легенди, мистерия и много романтика и го обгръща в загадъчност.
Може би част от тайната на острова се крие в неповторимата му красота. Две високи черни планини - Отеману и Пахия доминират централната му част и са впечатляваща гледка сред синята вода на океана. Върховете им винаги са обвити в облаци.
Лагуната е най-голямото съкровище на Бора Бора. Тя предлага на туристите много възможности за забавление - да карат уиндсърф или джет, да се гмуркат или да плуват или просто да се наслаждават на топлината й. Бора Бора е преживяване, което не трябва да се изпуска. Тук ще си починете от забързаното всекидневие и никога няма да забравите ваканцията, прекарана на острова. Магията все още витае наоколо, легендата продължава. Не ви остава нищо друго,освен да се отпуснете в приказната атмосфера! Не е за учудване фактът, че някои от посетителите на острова идват тук само заради невероятните условия за водни развлечения. Гмуркането е един от най-обичаните спортове тук. Това е така не само заради топлите чисти води на океана, а и заради разнообразния подводен живот на острова. Водите на Бора Бора са едно от най-добрите места в света за гмуркане с шнорхел. Достъпът до лагуната е много лесен, но ако искате да видите най-чудните гледки от нея, трябва задължително да имате местен водач. Само жителите на Бора Бора знаят къде се крият най-пъстрите и красиви риби и корали и не биха имали нищо против да разкрият тайната и на вас. Бора Бора предлага пълна почивка, гарантирана от полинезийския начин на живот. Като изключим времето, когато спортуват, местните жители никога не бързат, независимо от това какво вършат. През деня тук можете да се наслаждавате на слънчевите тропически плажове, а вечер - да отдъхвате от жегата. Накратко - островът е идеалното място за бягство от стреса на ежедневието. След като веднъж сте били тук, той завинаги ще си остане ваш любим оазис за почивка. Просто се отпуснете в хамака с любимата си книга и вдишвайте от соления въздух на южния Пасифик. В никакъв случай обаче не пропускайте да опитате местната кухня в някой от многобройните отлични ресторанти на острова или да опознаете забележителностите на Бора Бора. Ако все още имате сили вечерта, опитайте от фантастичните коктейли, които приготвят тук.
Разходките с лодка с прозрачно дъно са много популярни сред гостите на Бора Бора. Така те се запознават с красотата на морския живот на острова, без дори да се намокрят. Да се плъзгаш над пъстроцветните риби и корали е наистина уникално преживяване. Да плавате с лодка към залеза със сигурност ще ви хареса. Бора Бора предлага и това развлечение. Обикновено тези пътешествия стартират около 4 часа следобед, така че да можете достатъчно дълго да се наслаждавате на грандиозните цветове на захождащото слънце, докато отпивате от коктейла си и слушате екскурзовода, който ви говори за историята на полинезийските острови. След 3 часа ще се върнете в хотела си с истински красиви спомени. Малки спретнати автобусчета пък ще ви разходят до най-популярните места на острова. Разходките няма да ви отнемат много време, но ще ви разкрият тайните на Бора Бора - културните му забележителности, историята на фермите за ванилия и перли. Можете да си организирате и пикник. Плажът Мотус с чистия си ситен пясък е най-подходящото място за това. И въпреки че Бора Бора е идеалното място за релаксация, много от гостите му идват тук зажаднели за приключения. И не си тръгват разочаровани. Какво ще кажете за сафари, парапланер, или пък за риболов? Ако и това не ви се струва достатъчно, за да покачи адреналина ви, можете да храните с ръката си акули в плитчините! Да, тук наистина можете да се забавлявате.