Абонирайте се за нашия бюлетин и научете първи за промоциите ни!
За клиенти: въведете № на резервация и PIN и вижте статуса на Вашата резервация
Начало Информация за държави

Информация за държави

Турция


Столица: Анкара Площ: 780 580 кв. km
Население: 68 109 469 души Език: турски
Курорти / Градове
   Турция, официално Република Турция, е държава, чиято територия е почти изцяло разположена в Азия (97%) върху някогашната Източно-римска провинция "Анатолия" ("Източна"), а останалите 3% — на Балканския полуостров в Югоизточна Европа, върху някогашна югоизточна Тракия, но повече от 20% от населението ѝ живее на Балканския полуостров. Граничи на изток с Грузия, Армения,Азербайджан и Иран; на юг — с Ирак и Сирия; на запад — с Бяло (Егейско) море и островите в него, Гърция иБългария. До 1922 г. територията на днешната държава е в центъра на Османската империя. Площта ѝ е 783 562 km², от които 769 632 km² суша и 13 930 km² водна площ. Разположението на Турция между Европа и Азия я прави страна от особено геостратегическо значение.
   Названието си получава от западно-европейски картографи, през 16-17 век, които приемат изкривеното "TVRQIA", или елинското "Тракия", за название на съвременната им по онова време държава, обхванала старите тракийски земи (Балканите и Мала Азия).
   Сунитският ислям се изповядва от 90% от населението на страната, а останалата част изповядва най-вечеалевитство, юдейство и православно християнство. Официален език е турският, който е силно повлиян от арабски и фарси, а официална религия няма. Турция членува в организации като НАТО, ОИСР, Съвет на Европа, ОССЕ и Г-20. Турция започва преговори за пълноправно членство в Европейския съюз през 2005 година. Турция също така засилва връзките си и със страните от Централна Азия, Африка, Близкия Изток чрез членството си в организации като Организация „Ислямска конференция“ и Организация за икономическо сътрудничество.
   Турция оформя мост между Югоизточна Европа и Западна Азия. Азиатската и европейската части са разделени от Мраморно море и проливите Босфора и Дарданели. По-голямата половина от азиатската част е планинска. На север са разположени Понтийските планини, на юг - Тороските планини, а между тях е разположено Анадолското плато, известно още като Малоазиатското плато. Най-високата точка в страната е затихналият вулкан Арарат в Арменските планини, който е висок 5 165 м. Климатът е субтропичен, средиземноморски, с влажна и студена зима. Във вътрешните части е предимно континентален. Земетресенията са често явление. Столицата на Турция е Анкара, но най-големият град е Истанбул. Някои от другите по-големи градове са Измир, Бурса, Газиантеп, Адана, Кония, Анталия, Самсун, Трабзон, Одрин, Мерсин.
Населението на Турция е 75 627 384 и е над 98% мюсюлманско (включвайки нерелигиозните мюсюлмани). 75-76% турско, 14-15% от населението са кюрди, а 7–10% други етнически малцинства.
   Република Турция е разделена на 81 вилаета (на турски: iller, ед. ч. — il), управлявани от назначен валия (на турски: vali). Всеки от вилаетите се състои от нялколко околии (ilçeler, ед. ч. — ilçe). Административният център на вилаета формира централна околия (merkez ilçe), начело на централната околия стои заместник валията на вилаета, всички останали околии във вилаета си имат собствени каймаками (околийски управители), назначавани от валията и правителството. По данни от 2007 г. Турция е разделена на 923 околии.
   Туризмът е един от най- бързо развиващите се сектори в Турция. Главни туристически центрове на страната са Истанбул, Анталия, Бодрум, Мармарис, Измир и други. Силно развити са морският, културният и спа туризма. Само през 2008 страната е била посетена от 31 млн. туристи, които са донесли приходи на страната от 22 млрд долара.През 2009 заетите в областта на туризма са били в порядъка на 3,6 милиона турци. Правителството на Турция има цел до 2023 година държавата да се превърне в целогодишна дестинация, като големи инвестиции се правят и в зимния туризъм. Турция е посещавана най вече от туристи, граждани на Германия, Великобритания, Русия, Холандия, Израел, Иран. Българските туристи също се увеличават всяка година заради новите хотели, конкурентните цени и доброто и атрактивно обслужване.
Валута
   Турска лира. Можете да обменяте пари в банките и обменните бюра, като преди това се осведомите за курса. В по-големите градове и курортите приемат плащане и в чужда валута, но това не е изгодно за Вас. Кредитните карти са широко приети. АТМ автомати има навсякъде и може спокойно да теглите пари в брой.
Телефони
   В Турция може да ползвате уличните телефони с карти, които можете да купите във всяка вестникарска будка и пощенски клон. Можете да си купите и местна сим карта за мобилен телефон, която след изчерпване на лимита й, може да я заредите с така наречените кунтури. В Турция има няколко мобилни оператора, чиито услуги може да ползвате в зависимост от това кои тарифи са Ви по-изгодни. Използването на телефоните в стаята не е препоръчително, тъй като ще Ви струва много скъпо. Телефонният код на Турция е +90. Някой по важни тел. номера :
Генерално консулство на Б-я в Истанбул +90 212 281 01 14
Посолство на Б-я в Анкара +90 312 467 20 71.
Настаняване
   Настаняването в хотелите става след 14ч. на определената Ви дата, а освобождаването е до 12ч.
Бакшиши
   Бакшиши в Турция се дават на носачите- в рамките на 1$ или едно евро , на сервитьорите може да оставите бакшиш 10 % от стойността на поръчката. Ако сте настанени в ол инклузив (all inclusive) хотел ,на бара и в ресторанта ще намерите кутии с надпис Tip Box, в които може да оставите сума в турски лири, щатски долари или евро ,по Ваша преценка.