Абонирайте се за нашия бюлетин и научете първи за промоциите ни!
За клиенти: въведете № на резервация и PIN и вижте статуса на Вашата резервация
Начало Информация за държави

Информация за държави

Тунис


Столица: Тунис Площ: 163 610 кв. km
Население: 10 074 951 души Език: арабски
Курорти / Градове
   Градът-държава Картаген се е намирал на мястото на днешен Тунис. Завладян е от Римската империя, която се изтегля от там през 5 век. Арабите завладяват днешните тунизийски земи през 7 век, а по-късно те стават част от Османската империя. През 19 век официално Тунис е под османска власт, но постепенно става все по-самостоятелна територия. От 1881г. е френски протекторат. През 1956г. получава независимост и оттогава досега има два президента.
   Съвременният Тунис е средно голяма арабска държава в Северна Африка, една от страните на Арабския Магриб. На запад и югозапад Тунис граничи с Алжир, на югоизток – с Либия, а на север и на изток - със Средиземно море. На географската карта очертанията на Тунис наподобяват крилото на птица, затова жителите на Магрибските страни обичат да сравняват целия Магриб с птица, тялото на която е образувано от Алжир, а крилата-от Мароко и Тунис. Площта на Тунис е 164,000 кв.км . Столица е гр. Тунис. Територията на Тунис се дели на 23 провинции / вилаета/ , които от своя страна се поделят на 260 окръга. Официален език е арабският. В сферата на услугите широко разпространен е френският език, много тунизийци говорят английски и немски. Коренното население на Тунис са берберите. По-малко от 2% днес говорят на родния си език. В резултат на силното арабско влияние арабският език става официален език в Тунис, а неговите жители започват да считат себе си за араби. Броят на населението е 8,571 млн.жители , а средната гъстота-около 49 души на 1 кв. км. Въпреки, че сухите централни южни части на страната представляват 70% от нейната територия, тук живеят не повече от 30% от населението на Тунис. По-голяма част от населението е съсредоточена по крайбрежието. Любопитен е фактът , че 60% от населението е под 20 годишна възраст. Ако искате да откриете за себе си един нов свят, свят с многовековна история и самобитна култура, да се запознаете от близо с гостоприемните жители на Тунис, да видите многобройни паметници от историята на Тунис, потънали в зеленина градове, това е идеалното място за Вас. Тази северноафриканска страна, разположена в източната част на приказния Магриб, завинаги покорява сърцата на тези, които за първи път стъпват на нейната гостоприемна земя. Пътешествието по тази страна напомня прелистването на увлекателна книга, в която се преплитат различни етапи от историята и културата. Средиземноморският климат и екзотичните пейзажи превръщат Тунис в идеално място за почивка. Истинските ценители на древната култура ще намерят тук най-старите паметници на цивилизацията: руини на древни градове, амфитеатри, акведукти, храмове, мозаечни картини с изящна изработка, антични скулптури, крепости и фортове, средновековни арабски базари и джамии.
   Тунис има широк излаз на Средиземно море - бреговата линия е с дължина 1250 км. В страната преобладава равнинно-хълмистият релеф. Само 1/3 от площта на север е заета от най-източните разклонения на Атласките планини, съставени от платото Северен и Висок Тел и планинските вериги Северен и Сахарски Атлас. В централната част на страната е районът на солените езера - много от тях запълват дъната на депресии. Най-голямото езеро е Шот ал Джарид. Южен Тунис заема част от пустинята Сахара, с изолирани селца в оазисите.
   Климатът в северната част на страната е субтропичен средиземноморски, а в южната-пустинен.Характерно за средизменоморският климат е меката влажна зима и изключително сухото и горещо лято.
   Непременно ще оцените по достойнство всички привлекателни страни на почивката в Тунис - интересни екскурзии, чисто и топло море, прекрасни възможности за лечение на морето. Опитайте се да се абстрахирате от сравнението на курортите на Тунис с курортите на Франция, Испания, Италия, не търсете същите стандарти на обслужване, комфорт и характерното за европейците тип хранене. Не си струва да противопоставяме нашите навици и традиции на обичаите на тази умерено мюсюлманска страна.