Абонирайте се за нашия бюлетин и научете първи за промоциите ни!
За клиенти: въведете № на резервация и PIN и вижте статуса на Вашата резервация
Начало Информация за държави

Информация за държави

Сейшелски острови


Столица: Виктория Площ: 451 km² кв. km
Население: 84 000 души Език: сейшелски, английски
Курорти / Градове
Република Сейшели е островна държава, разположена на 155 острова в Индийския океан, която е разположена около 1500 км източно от континента Африка, североизточно от Мадагаскар. Площта и е 451 кв. км, а бреговата линия - 620 км. Сейшели имат най-малкото население от суверенните страни в Африка. Едва 33 от островите са обитаеми.
  • Държавно устройство – президентска република. Президентът е както държавен глава, така и глава на правителството. Избира се с общо гласуване, и има петгодишен мандат. Министерският съвет се назначава и председателства от президента, и подлежи на одобрение от мнозинството от парламента. Парламентът (Народното събрание) е еднокамерен, и се състои от 34 члена. 25 от тях се избират пряко чрез общо гласуване, а 9 се разпределят пропорционално на гласовете, получени от партиите. Мандатът на депутатите е петгодишен.
  • Релефът е нископланински, с тропически гори, а около островите са пръснати множество коралови рифове. Най-големият остров е Мае (145 кв. км), който въпреки близостта екватора има учудващо мек и приятен климат. Прелестите на архипелага се събират в доста дълъг списък. Ситният сребрист пясък се простира наляво и надясно, чак до края на острова. До краката ви се плиска удивително чисто и синьо море. Зад главата ви - причудливи палми, някои от които растат буквално хоризонтално, надвесвайки се над морето, а зад тях - живописен скалист релеф.
  • Климат – субекваториален (морски). Температурата на въздуха никога не пада под 24°С. Дъждовен сезон няма, топли, но мощни дъждове връхлитат внезапно, но бързо преминават.
Обичаи и празници: Официални празници са: 1 и 2 януари (Нова Година), Разпети петък, Великден, 1 май (Ден на труда), 5 юни (Ден на освобождението), 11 юни (Тялото Христово), 18 юни (Национален празник), 29 юни (Ден на независимостта), 15 август (Успение Богородично), 1 ноември (Вси светии), 8 декември (Непорочното зачатие), 25 декември (Коледа).
Ястия и напитки – Креолската кухня, която се предлага на Сейщелите, е резултат от двестагодишното смесване на култури и традиции на различни народи. В нея ще усетите изискаността на френската, екзотиката на китайската, пикантността на индийската и жарта на африканската кухня. В местното меню има много ориз и риба - на грил или печена, с огромно количество подправки, треви и корени. Местните обичат различни варианти на къри, като често добавят кокосови орехи, тъй като те притежават уникални свойства. Много често задушават риба и зеленчуци в кокосово мляко. Например подправена със сол и черен пипер риба тон и банани. Това ястие се казва kat-kat. Ако обичате лютиво, сигурно ще ви хареса mazavarou - чушки с масло, чесън и джинджифил. За деликатес се смята месото на летящите лисици (fruit bats), които се хранят само с плодове. Ако искате нещо по-екзотично, можете да опитате прочутата “салата на милионерите”, която се приготвя от сърцевината на палма. От питиетата най-известни са ситронелата (отлично утолява жаждата и подобрява храносмилането), местната бира Seybrew и медовината - Bocca (от захарна тръстика).
Облекло: Вечерно време или по време на хранения е задължително облеклото да е елегантно, понеже достъпа до ресторантите е забранен с къси панталони, поли и плажно облекло.
Представяне: Вечер на Сейшелите няма как да скучаете. Практически, във всеки хотел ще ви предложат сърф, водни ски и подводни екскурзии. Дайвингът (гмуркането) тук е може би най-приятният в света: коралови рифове, двеста вида риба и добродушни костенурки, които дори можете да хванете за лапите. Има общо четири казина - три на Мае и едно на Праслин. Има едно кино в столицата - Deepham Cinema. В някои хотели има дискотеки, в добрите хотели свирят групи на живо.
Подаръци: Като си заминавате, задължително си купете от местния ликьор Coco-d’amour, с местния кокосов орех. Продава се в бутилки, напомнящи формата на кокоса, а на вкус прилича на всеки млечен ликьор. Ако се вярва на рекламата, разпалва любовната страст.
Разговори: Официалните езици на Сейшелите са три - креолски (наричат го още “сейшелуа”), френски и английски. Желателно е да говорите поне един от трите.
Полезна информация:
  • входен режим: Без виза - престой от 90 дни в рамките на 6 месеца
  • валута: Сейшелска рупия (SCR), 1 сейшелска рупия = 100 цента; 1 рупия = 0.065 евро.
  • местно време : 2 часа напред спрямо българското време.
  • пазаруване: В столицата основната забележителност е пазарът. Сутрин рано се продават риба и плодове. По обяд и след това може да си купите сувенири - фланелки, рапани, огърлици от корали и кокос.
  • транспорт: Автомобилът на Сейшелските острови е лукс. Леки коли има само на Мае и Праслин. На всички други острови се ходи пеш или се кара колело. На Мае е по-изгодно да си наемете кола, пътуването с такси до ресторанта или дискотеката в противоположния край на острова ще ви излезе колкото наема за кола за един ден.
  • бакшиши: по желание на клиента.
  • питейна вода: водата може да се пие направо от чешмата.