Абонирайте се за нашия бюлетин и научете първи за промоциите ни!
За клиенти: въведете № на резервация и PIN и вижте статуса на Вашата резервация
Начало Информация за държави

Информация за държави

Малдиви


Столица: Мале Площ: кв. km
Население: души Език: дивехи
Курорти / Градове
   Република Малдиви е най-малката азиатска държава. Тя се намира в Индийския океан, югозападно от Шри Ланка и Индия. Страната заема 185-то място по големина, като общата площ достига 300 квадратни километра.
Република Малдиви е една от най-разкъсаните и разпръснати на голяма територия държави в света. Страната представлява съвкупност от 1190 острова, обединени в 26 атола и заобиколени от коралови рифове. Едва 203 от островите са обитавани, като населението е съсредоточено в единствения град – столицата Мале. Страната се нарежда на последно място сред азиатските държави и по броя на населението - 349 106 жители.
Архипелагът е бил заселен преди около 2000 години от будисти. Арабите и персийците започват да се заселват през V-VI век, ислямът навлиза през 1153 година . Официалният език е малдивският – „дивехи”.Той е възникнал преди около 1500 години и притежава собствена писменост, наречена „тан”, при която се чете отдясно наляво.
Климатът е тропически морски. Преобладават два сезона - сух (през зимата) и дъждовен (през лятото). Най-благоприятни са условията в периода от ноември до април. Средната температура на въздуха е +28-30°С целогодишно, а на водата - + 24 - 27° С. Най-голяма е вероятността за бури и силно вълнение през юни и декември. Приливите и отливите са практически незабележими.
   През своята история Малдивите са преминали през няколко владичества. През 1558 година те са били част от Португалия, а през 1654 година от Холандската Ост – Индия. Те са били протекторат на Англия, която признава тяхната независимост през 1965 година и са обявени за република (1968).
   Днес водещи отрасли в икономиката на Малдивите са туризмът, риболвът, корабоплаването, търговията, както и добивът на бисери и корали.
   Туризмът е основният отрасъл в икономиката. Той представлява 30 % от Брутния Вътрешен Продукт на страната и е сновната причина за развитието на икономиката и създаването на работни места. Малдивските острови започват да се развиват като туристическа дестинация в началото на 70-те години на миналия век, когато група гмуркачи откриват впечатляващия подводен свят. По същото време отваря врати и първият курортен комплекс. Всяка година Малдивските коралови рифове привличат хиляди почитатели на подводното гмуркане и обикновени туристи с техните шнорхели, нетърпеливи да видят чудния подводен живот на рифа, да се потопят в чистата синя вода и да се попекат на белите пясъчни ивици. Кораловият риф е дом за хиляди растителни и животински видове, много от които с екзотичен колорит и интересни форми. Пасажи от цветни риби и микс от разнообразни видове се редят пред очите на водолазите - гледка, която никой не може да забрави.
Риболовът е вторият по значимост отрасъл в икономиката на страната. Огромното изобилие от различни видове риба служи както за развлечение на местните жители и туристи, така и за оцеляването на нацията от векове насам. Голяма част от видовете се изнасят за Шри Ланка, Япония, Сингапур, Тайланд и Германия, като едва 10 % от рибата е прясна.
   Днес Малдивските острови са кътче на спокойствие и умиротвореност, единствено ласкавия шум на вълните нарушава тишината, а малките рибки „досаждат” в чистата синя вода. Екзотичните бунгала със сламени палми и хамаците под сянката на наклонените над водата палми напомнят за едно райско кътче, кътче виждано само във филмите.
   Неслучайно Марко Поло е нарекъл Малдивските острови "цветето на Индия", а знаменитият пътешественик от XIV век Ибан Батута - "едно от чудесата на света".