Абонирайте се за нашия бюлетин и научете първи за промоциите ни!
За клиенти: въведете № на резервация и PIN и вижте статуса на Вашата резервация
Начало Информация за държави

Информация за държави

Италия


Столица: Рим Площ: 301 230 кв. km
Население: 58 103 033 души Език: италиански
Курорти / Градове
   Италия е държава в Европа, разположена на юг от Алпите, на Апенинския полуостров. Включва двата най-големи острова в Средиземно море – Сицилия и Сардиния, и много по-малки в Тиренско и Адриатическо море. Площта ѝ е 301 338 km², от които 7200 km² водна площ. Разположена е на Апенинския полуостров и континенталните области непосредствено на север от него, приблизително до главния вододел на Алпите, както и на Сицилия, Сардиния и редица по-малки острови. Италия граничи с Франция, Швейцария Австрия, Словения, анклава Сан Марино , Ватикана Бреговата линия на континенталната част на Италия е на Тиренско море, на Адриатическо море, на Йонийско море и на Лигурско море.
   Климатът в Италия е субтропичен, със значителни местни особености по крайбрежието и във високите части на Алпите.
   Италианската история има основно значение за развитието на културата и обществения живот в Средиземноморието. Още в праисторически времена Апенинският полуостров е арена на важни човешки дейности и затова могат да се намерят интересни археологически местности в много райони на страната –Лациум, Тоскана и Умбрия.
   Рим е столица на Италия от 1870 година. Преди него столици на Кралство Италия са били Торино и Флоренция. Италия е разделена на 20 региона, 5 от които със специален автономен статут. Автономните региони имат свои парламенти (регионални съвети) и правителства (джунти), които имат пълномощия по въпросите на местното самоуправление. Регионите се делят на 110 провинции.
Италия е членка на Европейския съюз, Еврозоната и Шенгенското пространство. Тя е сред страните-учредителки на НАТО и Европейския съюз и взима участие в обединението на Европа, приемайки еврото през 2002 г.
   Страната е една от десетте световни туристически дестинации.Всяка година е посещавана от над 2 500 000 туристи(най-вече от Европа и Африка). Символи на Италия са Колизеумът в Рим,Наклонената кула в Пиза,Венеция.Прекрасните малки градчета с множество архитектурни паметници,романтичните улици и красивите площади. Градовете Неапол и Флоренция са едни от най-посещаваните градове и се отличават с богата история."Ла скала" в Милано,"Испанските стъпала" в Рим,множеството замъци и монументи също са част от пейзажа.Националните паркове,резерватите и сафари парковете(където се отглеждат редки видове животни в защитени от страната площи) са още една причина да посетите страната.Планинските и морските курорти също очароват туристите."Автомобилният музей" в Торино и Галерията на Емануеле Втори в Милано са много посещавани. Италианските традиции са свързани със семейството,богата история и култура.Страсната седмица е на почит в Италия, Натале (специалната Коледна седмица). Надпревари като "Палио Ди Сиена" и автомобилното състезание "Милле Миля"(1000 мили),Каравалът и Филмовият фестивал във Венеция,карнавалът Виареджио,карнавалът ди Ивреа.Възстановки на редица исторически събития се извършват всяка година.

ПO-ИЗВЕСТНИ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

   Миланската катедрала се намира на централния площад Пиаца дел Дуомо в град Милано, Италия.
Катедралата в град Милано е една от най-великите градски забележителности. Със своите 108,5 метра височина, Миланската катедрала е една от най-високите катедрали в целия свят. Строена е в продължение на цели 5 века. Нейното строителство започва в края на 14 век и завършва в началото на 19 век. Миланската катедрала е уникална сама по себе си и като архитектура и като скулптура. Цялата сграда е построена от бял мрамор. А фактът, че катедралата е строена няколко столетия играе много важна роля за нейната уникалност, именно защото е в унисон с различни течения на изкуството, които са били актуални във вековете, в които е строена. По самата фасада на катедралата могат да бъдат видяни над 3000 статуи. Тази велика сграда е важна част от историята на Италия. През 1805 година там е коронясан за крал самият Наполеон Бонапарт. Както повечето други църковни сгради, на мястото на Миланската катедралата, е имало древна катедрала още от 5 век. Определено най-забележителната част от Миланската катедрала е нейният централен шлип, на който бди над град Милано, 4-метрова позлатена статуя на Мадоната. Катедралата омайва и със своето величие. Нейната обща площ е 11.700 кв. метра, а нейният вътрешен двор може да побере един средно голям български град от 40 000 души. За любителите на красивите гледки, катедралата предлага на своите туристи да се изкачат до покрива чрез асансьор или по стълбите, като от върха можете да се насладите на чудна гледка към целия град – Милано.
   Фонтанът ди Треви е един от най-известните фонтани в света и се намира в центъра на Рим. Името му е "Треви", защото свързва три улици (tre vie). Построен е през 1762 г. от Николо Салви. Скулптурите във фонтана са на Пиетро Брачи. В центъра на фонтана е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни има по една женска фигура, символ на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли монета в него, някой ден ще се върне отново в Рим. До фонтана е разположена църквата "Св. Викентий и Св. Анастасий", която по желание на папа Йоан-Павел II е дадена за използване на Българската православна църква. От дясната страна на фонтана е разположена голяма мраморна ваза. Още по времето, когато се е строял фонтанът от същата страна е имало бръснарница. Бръснарят постоянно упреквал Салви, че фонтанът трябва да се направи по друг начин, че някоя статуя би стояла по-добре на друго място и т.н. Тогава Николо Салви изработил мраморна ваза точно срещу бръснарницата, и ако застанем на мястото където е била разположена ще видим, че тази ваза скрива целия фонтан.
   Колизеумът е най-пространният и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим, започнат от Веспасиан между 70 и 72 г. и завършен през 80 г. от Тит, като някои допълнителни промени са направени по времето на Домициан (81-96 г.). С възможност да побере 50 хил. зрители, Колизеумът е използван за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като имитации на морски битки, лов на животни, екзекуции, възстановки на битки и драми с митологични сюжети. През Ранното Средновековие сградата престава да се използва за представления, а по-късно служи за различни нужди – жилища, работилници, седалище на религиозен орден, укрепление, кариера и християнски храм.
Макар че в наши дни е частично разрушен от земетресения и извличане на каменни блокове, Колизеумът остава един от главните символи на Римската империя и нейните инженерни постижения. Той е сред най-популярните туристически забележителности на град Рим и продължава да бъде свързан с Римокатолическата църква, като ежегодно на Разпети петък папата води факелно шествие, започващо в района на Колизеума.
Какво е запазено до днес?
   Северната част на външната стена все още стои, заедно с 31 от оригиналните 80 входа, както и частта от сградата, която е между фасадата и вътрешната подпорна стена на горната колонада. На практика целият скелет на сградата между вътрешната стена и арената, тоест обграждащата и радиалната стена на която се крепят местата за сядане (cavea) с мраморните седалки. Значителна част от площада също е запазена.
   Внушителността на Колизеума смайва дори днес. През 2000 г. в Италия се провеждат протести срещу прилагането на смъртното наказание в целия свят. Някои от демонстрациите са направени пред амфитеатъра. Оттогава, като жест срещу наказанието, местните власти сменят цвета на нощното осветление на Колизеума от бяло в златно всеки път, когато някой осъден на смърт е помилван или освободен.
   Колизеумът заема видно място и в много филми. В „Ядрото“ е унищожен от ослепителна светкавица, която го раздробява на парчета. Също разрушен бива и в „Денят на независимостта“ от извънземен кораб заедно с други важни сгради на планетата. В „Гладиатор“ (2000 г.) на режисьора Ридли Скот, Колизеумът е възстановен чрез компютърно генериран модел, и е показан в пълното си величие от 2 век. За съжаление много от сградите около него са напълно измислени.
   Наклонената кула в Пиза е отделно стояща камбанария на катедралата в град Пиза, Италия. Намира се на Площада на Чудесата (Piazza dei Miracoli, Пиаца дей Мираколи). Предназначена да стои вертикално, веднага след началото на строителството през 1173 тя започва да се накланя на север, заради слабата земна основа и неправилното изпълнение на фундирането. Към 2006 наклонът е около 13°. Височината на кулата е 55,86 m от терена до по-ниската страна и 56,70 m до по-високата страна. Теглото и е 14 500тона.
   Строителството е спряно за около 90 години. Когато строежът продължава, кулата започва да променя посоката на наклона от север на юг. Формата на кулата е банановидна, а отклонението от основата е 5,6 m. На теория по всички закони на физиката отдавна трябва да е паднала. При всеки опит да се намали наклонът и да бъде укрепена се нанасят все по-големи щети. През 2007 г. успешно е намалено отклонението при върха с 45 cm до положението от 1838 г. чрез проект, ръководен от специалисти по земна механика, на стойност 20 млн. долара, с отнемане на 70 тона почва от северната и страна и поставянето на баласт и метални тросове. След реставрацията посетителите могат да виждат разликите между мраморните и варовиковите надстроявания.