Абонирайте се за нашия бюлетин и научете първи за промоциите ни!
За клиенти: въведете № на резервация и PIN и вижте статуса на Вашата резервация
Начало Информация за държави

Информация за държави

Хаити


Столица: Порт о Пренс Площ: 27,750 кв. km
Население: 7 900 000 души Език: френски, хаитянски, креолски
Курорти / Градове
      Република Хаити е държава разположена в западната част на остров Испаньола. Той се намира в Карибско море, като по-голямата му източна част е заета от съседнатаДоминиканска република. Столица е Порт о Пренс. Населението наброява 9 035 536 души. Името на страната има древен индиански произход. Дадено му е от коренното население - Ayiti и означава Планинска земя. Републиката е най-бедната държава в западното полукълбо и е една от най-бедните, нестабилни и неуправляеми страни в света. Цялата история на Хаити от създаването на държавата до днес е съпътствана от глад, стихийни бедствия и държавни преврати.
Република Хаити е разположена в западната част на остров Хаити. Той е част от Големите Антили и втори по големина от островната група след остров Куба. Северните му брегове се мият от Атлантическия океан, а на юг от Карибско море. Територията на страната е заета главно от хълмисти планини накъсани от малки крайбрежни равнини и речни долини.
      В расово отношение състава на населението в Хаити е почти еднородно - 95% от населението са потомци на чернокожи бивши роби докарани на острова от Източна Африка още през колониално време. Останалите 5% са мулати и потомци на араби (предимно сирийци и ливанци) и европейци с френски,полски, немски, италиански и испански произход като последните представляват най-голямата част от жителите с европейски произход. Основно те са преселници от Куба и Доминиканската република. Много малка част от населението е и с азиатски произход. Чернокожите говорят на креолски език. Основната религия в Хаити е християнството, но половината от населението изповядва и вуду.
      Хаити попада изцяло в тропичния климатичен пояс. Дневните температури достигат до 30°C през зимата и 35°C през лятото. Нощните температури също за високи – около 22°C през зимата и около 25°C през лятото. Влажността е висока. Има два сезона – сух и дъждовен. Сухият сезон е по-кратък. Започва през ноември и продължава до март. Най-сух месец е януари, когато валежите са едва 30 мм, а най-дъждовен е май с валежи до около 200 – 250 мм. В разгара на дъждовния сезон през юни и юли има краткотрайно намаление на валежите, след което те отново се засилват.
      Дължината на автомобилните пътища е около 4 хил. километра, но голямата им част не е асфалтирана. Поради тази причина повечето от пътищата стават непроходими през влажния сезон. Между главните градове в страната са изградени пътища с твърда настилка, свързани са и с железопътни линии.
Въпреки масовото изсичане, днес все още съществувт някои откъснати кътчета, които могат да Ви накарат да забравите, че сте в една от най-бедните страни в света и да се почувствате като в рая. В най-северните части на Хаити, на самия морски бряг, заобиколен от планини покрити с тропическа гора се намира малкият частен курортен комплекс Лабади. Мястото наистина е великолепно. Частният рай притежава великолепни бели плажове, спокойни и лазурни морски води, обилна зеленина и много лукс. В тази елитна туристическадестинация често акостират луксозни круизни лайнери, чийто пасажери слизат на брега за а се порадват на тропическата екзотика. По пясъка са наслагани шезлонзи, а туристите вместо чадъри използват сянката на кокосовите палми. За любителите на водните удоволствия тук има прекрасен аквапарк, а под повърхността на Карибско море ще откриете удивителни коралови рифове. Сигурността на туристите тук е на много високо ниво.
На юг от Хаити се намира остров Вахе, който има също много голямо значение за развитието на туризма в страната. Той се намира на около 10 километра южно от град Лес Кайес. Притежава великолепни бели плажове, самотни заливчета с лазурна вода, коралови рифове, екзотична тропическа растителност и достатъчно спокойствие, което може да осигури на туристите една пълноценна почивка сред красивата карибска природа. В най-дългата си част островът е дълъг около 15 километра, а туристите са толкова малко в сравнение с площта му, че мястото ще ви се стори почти безлюдно особено на обяд, когато тропическата жега принуди всеки да се скрие на сянка.
      Много важни за развитието на туризма в Хаити са защитените територии. В югозападните части на полуостров Тибурон се намира една от последните останали дъждовни гори в страната. Разположена е на много голяма надморска височина, която на места надминава 2000 метра. Дъждовната гора попада в границите на Pic Macaya National Park. Другият национален парк в страната се нарича La Visite National Park и се намира отново в южните части, но близо до столицата Порт-о-Пренс. Той също е разположен на голяма надморска висоина – около и над 2000 метра. Освен парковете, Хаити предлага на своите туристи и големи архитектурни ценности. Две места – The Citadelle Laferrière (цитаделата Лафериер) и The Sans-Souci Palace (дворецът Сан Суси), са обект на изключителен интерес от страна на туристите. И двете архитектурни забележителности са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Дворецът Сан Суси се намира в северните части на страната, недалеч от Лабади, което го прави доста удобен за посещение. Цитаделата от своя страна е отдалечена на около 4 километра от двореца. Това ви дава възможност с едно посещение да се насладите на две от най-големите забележителности на Хаити.
Порт-о-Пренс е столицата на страната. Ако желаете да го посетите е добре да сторите това с група и екскурзовод, който знае къде е безопасно да ви заведе, тъй като повечето места се смятат за опасни. За индивидуалните туристи има по-голяма вероятност да бъдат нападнати и ограбени по градските улици, а вероятнотта да се стреснат от твърде бедната обстановка е реална. Голяма част от града е порутена и занемарена, а по улиците могат да се видят огромни купчини смет. Следите от разрушителното заметресение са на всяка крачка – паднали покриви, съборени огради, разрушени стени и какви ли не други щети.