Абонирайте се за нашия бюлетин и научете първи за промоциите ни!
За клиенти: въведете № на резервация и PIN и вижте статуса на Вашата резервация
Начало Информация за държави

Информация за държави

Франция


Столица: Париж Площ: 643 427 кв. km
Население: 61 387 038 души Език: френски
Курорти / Градове
     Франция е държава в Западна Европа, включваща също няколко отвъдморски територии, разположени на други континенти. Франция заема части от западна и югозападна Европа. Територията ѝ е 675 417 кв. км, което я нарежда на 41-во място в света и на 2-ро в Европа след Русия. Главна отличителна характеристика на Франция от другите европейски страни е нейният излаз на Атлантическия океан и наСредиземно море. Тя граничи с Монако, Андора, Германия, Испания, Италия, Белгия, Люксембург и Швейцария. От Великобритания я отделя тесниятпроток Ла Манш, под който през тунел е прокарана скоростна железопътна връзка. В политическо отношение на Франция са подчинени 4 отвъдморски департамента с обща площ над 130 000 кв. км и население над 2 000 000 души. Това са Мартиника, Нова Каледония, Френска Гвиана (Гиана), Реюнион иГваделупа.
    Франция е сред основателите на Европейския съюз и страната с най-голяма територия в съюза. Тя е част от еврозоната, както и от шенгенското пространство. Във вътрешнополитическо отношение тя се характеризира като демократична унитарна полупрезидентска република. Нейната икономика е пета в света и втора в Европа (след Германия) по обем на брутния вътрешен продукт, и е най-богатата европейска нация по отношение на средно богатство на домакинство. Силната ѝ национална икономика е причина страната също да се нарежда на челните места в света по качество на живот и образование, и средната продължителност на живота да е 81 години. Световната здравна организация определя френското здравеопазване като най-доброто в света. Страната е и най-посещаваната туристическа дестинация в света, като годишно я посещават 82 милиона души.
    Франция е обградена с множество високоразвити страни, което благопрятства нейното икономическо развитие, но е било и предпоставка за наличието на множество конфликти в миналото. На съвременния етап добросъседските отношения на Франция с другите страни са гарантирани с членството на страната в редица организации като ЕС, ОССЕ, НАТО, ЗЕС и други, които гарантират взаимно доверие и сигурност. Страната се нарежда на трето място в света по отношение на военен бюджет и ядрен арсенал, а армията е най-голямата от всички страни-членки на ЕС. Франция е постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и разполага с най-големия дипломатически корпус в света след САЩ.
    Франция е демократична полупрезидентска република с многопартийна система. Президентът се избира с пряко гласуване от избирателите за срок от 5 години. Министър-председателят се избира от президента на републиката след парламентарни избори и обикновено е от най-добре представената партия в парламента. Президентът е държавен глава, а премиерът оглавява правителството. Изпълнителната власт е в ръцете на правителството, законодателната — в правителството, Сенатът и Националното събрание, а съдебната власт е независима. Франция е разделена на 27 региона, които от своя страна са подразделени на 101 департамента. Департаментите са номерирани според подредбата им по азбучен ред. Тези номера се използват също в пощенските кодове и номерацията на превозните средства. 21 от регионите се намират в метрополията, 1 обхваща о. Корсика, а останалите 5 са задморски територии. Регионите не притежават юридическа автономия, но имат някои административни права — могат да налагат собствени данъци и да водят собствен бюджет.
    Франция е разположена в западната част на континентална Европа. На юг граничи с Испания, Монако и Андора, на югоизток с Италия, на изток сШвейцария и Германия, на североизток с Люксембург и Белгия. Има излаз на Средиземно море и Атлантическия океан. Франция е отделена отВеликобритания чрез Ламанша, но е свързана с нея чрез подземен тунел. Общата площ на френската държава, вкл. с отвъдморските територии и департаменти, възлиза на 674 843 кв. км. От тях на европейската част се падат 551 695 кв. км. Държавните граници възлизат на 4082,2 км.
    Туризъм – Франция е една от страните с най-добре развит туризъм в света. Годишно тя се посещава от 50–60 млн. туристи. Факторите за това са многобройните природни и културно-исторически обекти със световна известност, музеите, качествената материално-техническа база за туризъм и високата култура на обслужване на туристите.Най-старите находки от първобитните хора са открити в пещерата Ласко, южна Франция. Уникални са 5-цветни рисунки на животни, хора, ловни сцени. От римляните има доста обекти по долината на река Рона, в Арл – амфитеатри, акведукти. На река Гард е най-големият в света 3 етажен акведукт. Град Авиньон има амфитеатър и дворец на Римските папи. Най-богат е Френският Рененанс. По долината на река Лоара има 40 замъка, а в Париж и край него са Версай, Потенбло. Лувърът е превърнат в най-големия музей. Наброяват се около 1200 музея, от които 70 са в Париж. Има повече от 30 поклоннически центрове като първи с 5 млн. туристи поклонници е Лурд в Пиренеите, островът манастир Мон Сен Мишел – 3 млн. души и църквите в Лизьо и Лион.
    Световна слава имат Айфеловата кула, катедралата Парижка Света Богородица, тристенната крепост с 65 кули в южния град Каркасон. Париж е домакин годишно на 355 международни конгреса, а за деловия туризъм е бил построен новият квартал Деафанс, западно от река Сена, Организират се големи панаири в Лил, Лион, Тулуза. След 80-та година бяха построени повече от 80 развлекателни паркове. Тематични са Астерикс, Златното руно и аргонавтите, Смърфовете и най-големият – Дисниленд със собствена леглова база над 10,000 легла. От миниатюрните паркове – Франция в миниатюра, Мини шато; от водните – Лангедок и Лазурният бряг. Заедно с Италия са първи в света в UNESCO, имат близо по 50 обекта. Туристически райони: Ил Дьо Франс, Савойски Алпи, Лазурен бряг, Лангедок, Пиренеи, Ланди, Централен френски масив.