Абонирайте се за нашия бюлетин и научете първи за промоциите ни!
За клиенти: въведете № на резервация и PIN и вижте статуса на Вашата резервация
Начало Информация за държави

Информация за държави

Филипини


Столица: Манила Площ: кв. km
Население: 102 939 500 души Език: филипински
Курорти / Градове
ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ
Република Филипини (на филипински: Repúbliká ng̃ Pilipinas, на английски: The Republic of the Philippines) е страна в Югоизточна Азия, на 1 210 km от брега на континентална Азия. Филипините се състоят от 7 107 острова, около 700 от които са населени. Най-големите острови са Лусон, Минданао, Палаван и Миндоро. Страната е бивша испанска колония, което предопределя да е една от двете католически държави в Азия, наред с Източен Тимор. Населението на страната е близо 90 милиона души.

Столицата на Филипините е Манила. В метрополиса на Манила живеят над 11 милиона души, което го прави един от 20-те най-големи метрополиса в света. Страната е президентска република, получила независимост от САЩ през 1946 г.

Името на страната идва от испанския пътешественик Руй Лопез, който кръщава островите Самар и Лейте „Филипинските острови“ (Las Islas Filipinas) на името на испанския крал Филип II през 1543 г. През различни периоди архипелагът е известен под различни имена като Испански източни Индии, Нова Кастилия (Nueva Castilla) и острови на Св. Лазар (Islas de San Lazaro). Накрая, името Филипини започва да се използва за целия архипелаг. Площта им е 322 823 км², от които 320 854 км² суша и 1 969 км² водна площ.

Република България няма свое посолство в столицата Манила. Обслужващо е посолството в Ханой, Виетнам.

Посолство на Република България в Ханой
Адрес: №5 Nui Truc str., Van Phuc Hanoi; P.O.Box 10
Тел.: +844 3845 2908
Факс: +844 3846 0856
Работно време на консулската служба: По - Пт, 9:00 -12:00 ч.
Е-mail: Embassy.Hanoi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/vietnam

Почетен консул на Република България в Манила
Г-н Рене Л. Ледесма (Mr. Rene L. Ledesma)
гр.Манила, консулски окръг: територията на Република Филипини
Адрес: No. 6 Lippay Street, San Lorenzo Village, Makati City, Manila, Philippines
Тел.: +63 2 817 5449; +63 2 812 1169; +63 2 812 1173
Факс: +63 2 812 8895
Е-mail: renelledesma@yahoo.co; agnesarro@yahoo.com

Сигурност

От 2010 г. насам всички филипински авиолинии се квалифицират като недостатъчно сигурни съгласно европейските стандарти, след извършена инспекция на ИКАО през 2009 г.

Като цяло, на туристите се препоръчва повишено внимание към личната безопасност за всички части на страната. Запазва се опасността от улични нападения и тероризъм. През последните години са регистрирани нови бомбени експлозии с много жертви. Препоръчва се да се избягват местата със струпване на много хора, барове, дискотеки, нощни клубове и базари. Остава опасността от терористични нападения в районите на летищата, автобусните спирки и местата, често посещавани от туристи.

Пътуванията в страната следва да се предприемат само в групи и с надежден местен придружител

Законодателство

Притежаването на наркотици, дори в минимални количества (5 гр.) води до наказание „доживотен затвор”. Строго се наказват сексуалните престъпления, особено спрямо деца.

Местна валута

Местната валута е филипинско песо.

Еврото може да се обменя в страната. Препоръчително е използването на кредитни карти, както и на щатски долари в брой.

Митнически изисквания

Разрешени са вносът и износът от страната на суми до 10 хил филипински песо и 10 хил. щ. долара. Стоки за лична употреба, в това число до 400 броя цигари, 50 пури, 250 гр. тютюн и две еднолитрови бутилки алкохол могат да бъдат внесени безмитно.

Внимание!

Притежанието дори и на най-малки количества наркотици се наказва строго от местните закони. Наказуем е също така и вносът на нелегални компактдискове и DVD. Забранен е вносът на уреди за нощно наблюдение, оръжие, части от оръжия, муниции.

Здравеопазване

Общото състояние на болничните заведения не отговаря на европейските стандарти. Целогодишно в Манила и през дъждовния период в останалите райони на страната има опасност от възникване на огнища на малария, разпространявана от комарите.