Абонирайте се за нашия бюлетин и научете първи за промоциите ни!
За клиенти: въведете № на резервация и PIN и вижте статуса на Вашата резервация
Начало Информация за държави

Информация за държави

Египет


Столица: Кайро Площ: 1 001 450 кв. km
Население: 77 505 756 души Език: арабски
Курорти / Градове
      Арабска република Египет или само Египет е държава в североизточната част на Африка с население, съсредоточено предимно край коритото на река Нил. На юг достига пясъчните пустини на Судан, на север граничи със Средиземно море, а на изток с Червено море, известно с кораловите си рифове. Египет е най-гъстонаселената страна в Африка и Близкия Изток, и 15-тата най-гъстонаселена в света. Има най-дълга история от която и да е било модерна държава, Египет е страна на древна цивилизация, датираща от над 5000 години. Историята на Египет впечатлява със своите богове, владетели, храмове и гробници. Най-известни са трите пирамиди в Гиза, Сфинкса, гробниците в Долината на царете, храмовете в Карнак и Луксор, статуите в Абу Симбел.
      Освен столицата на Египет, Кайро, другите големи градове в страната са: Александрия, Асуан, Асиут, Гиза, Хургада, Луксор, Ком Омбо, Порт Сафага, Порт Саид,Шарм ел-Шейх, Шубра Ел-Хема и град Суец. Страната се разделя грубо на 4 области: Горен Египет, Среден Египет, Долен Египет и Нубия.
      Египет е полупрезидентска република. Държавен глава е президента, който се избира по предложение на Народното събрание за срок от 6 години чрез референдум. Законодателният орган е Народно събрание (еднокамарен парламент). Изпълнителен орган e правителството, назначавано от президента.
      Египет е разделен на 28 области, наречени мухафази (muhafazat, ед.число — muhafazah).Областите са обособени в отделни региони (марказес). Всяка област има столица, която често носи името на областта.
      99,6% от населението са етнически египтяни. Само 6% от площта на Египет е населена, но за сметка на това е гъсто населена. В тези 6% от площта живеят около 84 млн. население.97% от тях са араби, а 90% мюсюлмани – сунити, и едва 10 % са християни. Официален език е арабския. 45% от населението живее в градовете, а 55 % в селата. Налице е голяма раждаемост. Естествения прираст е голям.
      В стопанството най-важно място заема производството и преработката на памук. Отглеждат се още зърнени култури, захарна тръстика и др. Водите на Нил се използват за напояване. Отглеждат се камили, овце,кози и други.
      Египетската култура датира от преди пет хиляди години.Древен Египет е сред най-ранните цивилизации и за това време Египет е създала и утвърдила удивително сложна и стабилна култура,която повлиява на Европа,Близкия Изток и Африка.След ерата на фараоните,Египет попада под влиянието на древногръцката култура,християнството и исляма.Днес,много аспекти от египетската древна култура съществуват във взаимодействие с по-нови елементи , включително и влиянието на модерната западна култура,която сама по себе си се корени в древната египетска култура.
Египетската столица , Кайро , е най-големият град в Африка и от векове е известен като научен,културен и търговски център.Египет е държавата с най-много нобелови лауреати в Африка и Арабския свят.Някои египетски политици заемат ключови позиции в основни международни организации като Бутрос Бутрос-Гали в Обединените Нации и Мохамед ел Барадей в Международна агенция за атомна енергия.
      Египтяните са били едни от първите основани цивилизации, които проектирали и систематизирали елементи в изкуството и архитектурата.Стенните рисунки, направени в услуга на фараоните, следвали строго последователен код от визуални правила и значения.Египетската цивилизация е известна с колосалните си пирамиди и величествените гробници.Добре познати примери са Пирамидата на Джосер, проектирана от древния архитект и инженер Имхотеп, Сфинксът и Храма на Абу Симбел.Модерното и съвременно египетско изкуство може да бъде толкова разнообразно,колкото е световната сцена на изкуството, от специфичната местна архитектура на Хасан Фатхи, до известните скулптури на Махмуд Мокхтар.
      Операта в Кайро служи за основно място за представяне на истинско изкуство в египетската столица.Египетската медийна индустрия и изкуство са процъфтявали от края на 19-ти век,като в днешно време се продуцират повече от 30 египетски канала.От много време Кайро е смятан за „Холивуд в Близкия Изток”,а ежегодният фестивал Международен Филмов Фестивал в Кайро е попаднал в класацията на 11-те фестивала с най-добри оценки от Международната Федерация на филмовите продуценти. За да продължава да се поддържа медиийната индустрия, е построен голям медиен град.Някои египетски актьори, като Омар Шериф, са пожънали слава по целия свят.
      Египет е известен с многото си фестивали и религиозни карнавали, познати още като мулид.Рамадан има своя особен привкус в Египет, отпразнуван със звуци, светлини и поток от мюсюлмански туристи прииждат към Египет, за да станат свидетели на този спектакъл.Древният пролетен фестивал Шам ен Нисим е празнуван от египтяните от хиляди години насам.
      Футболът е де факто национален спорт на Египет.Египетските футболни отбори Ел Ахли и Ел Замалек са двата най-популярни отбора, които се радват на успехите си като дългогодишни регионални шампиони.Голямото съперничество пълни улиците на Египет, когато хората празнуват из улиците при победа на любимия отбор..