Начало Информация за държави

Информация за държави

Обединени Арабски Емирства


Столица: Дубай Площ: 75 150 кв. km
Население: 680 000 души Език: арабски
Курорти / Градове
   Дубай е част от Обединените арабски емирства – федерация включваща 7 емирства (Абу Даби, Дубай, Шарджа, Рас Ал Хайма, Ум Ал Кувейн, Аджман и Фуджейра ). Дубай е второ по големина от седемте емирства и е разположено на южното крайбрежие на Персийския залив. Столицата е град Дубай, а територията извън града е слабо заселена. Това е основният търговски център на страната. Една петта от всичкото злато на света преминава през Дубай по въздушен или по морски път. Особено развити са банковото дело и туризма. Често го наричат „Венеция на Персийския залив“. Естествен залив разделя града на две части: Дейра Дубай – старата търговска част и Бар Дубай – съвременната част с първокласни магазини, градини и хотели. Крайбрежието – Джумейра е курортна зона, в която са концентрирани най-скъпите хотели.
   Първите сведения за съществуването на града датират от 1799 г. В началото на 18 век Ал Абу Фаласа се заселва в Дубай, който по това време е подчинен на Абу Даби. През 1833 г. династията Ал Мактум завзема града, без да им е била оказана съпротива от населението. От този момент насам Дубай успява да извоюва своята независимост от емирството Абу Даби. През 1835 г. Дубай като част останалите емирства подписва примирие с Великобритания. Дубай остава под закрилата на Обединеното кралство, когато през 1892 г. е подписано допълнително споразумение. Заедно с Абу Даби, Рас Ал Хайм, Шаржа, Ум Ал Куейн, Дубай заема добро стратегическо географско разположение - на пътя за Индия, което ги превръща във важна ключова територия.
   Владетелите на Дубай подпомагат занаятите и търговията. Град Дубай се превръща във важно пристанище за чуждестранните търговци (предимно индийци). До 1930 г. градът е известен с износа си на перли. През 1966 г. Дубай заедно с Катар се обединяват и приемат за своя парична единица рийал. На 2 декември 1971 г. Дубай, Абу Даби и още пет емирства формират Обединените Арабски Емирства, след оттеглянето на Британия от Персийския залив през 1971 г. През 1973 г. Дубай се присъединява към останалите емирства и приема общата валута ОАЕ дирхам.
   Официалният език на Дубай е арабския, но се говорят още английски, хинди, урду, малаялам, персийски, пинджаби, тагалски. Ислямът е официалната религия на всичките шест емирства. Голяма част от местното население изповядва суни ислям. Има и малцинства от индуисти, сикхи и християни. В центъра на града се намират храмове на Шива и Кришна. Немюсюлманите в държавата са свободни да изповядват свободно религията си, но нямат право да проповядват публично или да разпространяват религиозни материали. Правителството следва политика на търпимост спрямо чуждите религии и много рядко се намесва в религиозната им дейност. В началото на 2001 г. започва строенето на протестантска и католическа църкви на територията на пристанище Джебел Али. Земята за строежа на църквите е дарена от правителството на Дубай. В края на 2005г. започва строежът на първата гръцка православна църква.
   Шарджа – третото по големина емирство, намиращо се на 15 минути път от Дубай. То представлява важна курортна зона за страната. Превъзходните плажове и водни атракции вече са известни по цял свят. Градът е построен около поразяващата с красотата си лагуна Кинг Халид. Тук се намира и един от дворците на краля на Саудитска Арабия. Впечатляващите пазари на Шарджа са рай за туристите.
   Аджман, Ум ал Кувейн, Рас ал Хайма и Фуджейра са по-малко развити в икиномическо отношение, но разполагат с развита инфраструктура за почивка по крайбрежието.
ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ В ДУБАЙ
 • Екскурзия в Дубай – Източната Приказка
   За последните десетилетия Дубай се преварна в разкошен съвременен мегаполис, който сащевременно е съхранил своите древни традиции. Ето защо една екскурзия из града неизменно ще предизвика възхищение.На тази екскурзия ще можете да посетите клуба за надбягвания с камили, да се повозите на лодка по залива, да посетите музея с восъчните фигури, да посетите двореца на шейха с етнографското селище и да завършите деня с обиколка из някой от търговските центрове или да се върнете обратно в хотела.
 • Екскурзия в Абу Даби – Столицата на ОАЕ
   Един от най-красивите градове на арабският свят –това е столицата на ОАЕ. До неотдавна този град е представлявал сам по себе си селище с неголеми домове-хижи. В днешно време Абу Даби е център на нефтеният бизнес. Пред очите ви той ще се разкрие и като място, където може да видите великолепни джамии, фонтани, извисяващи се небостъргачи, зелени градини и паркове. Очаква Ви вечеря в арабски ресторант с пушене на наргиле, посещение на етнографското селище, фотографиране в националните дрехи ,характерни за страната – всичко, което ще направи пътуването ви незабравимо.
 • Екскурзия до Индийският океан.
   Каним Ви на пътуване до Индийският океан. Малките дръвчета, оазиси и палми, неголемите джамии и разрушените от времето крепости – всичко това прави Вашето пътуване увлекателно. В хотелът на крайбрежието Ви очаква разкошен обяд, а за желаещите - гмуркане с акваланг. Под водите на Индийският океан лежи прекрасен и загадъчен свят като от приказките на 1001 нощ – свят съставен от коралови градини, стада от риби и потънали кораби, свят ,който вие сте длъжни да видите поне веднъж в живота си.
 • Сафари в пустинята – приключение из дюните
   Предлагаме Ви да избягате от градските суета и шум в пустинята през ноща, когато пясъчните дюни се преливат от сенките на залязващото слънце, а духът на приключенията цари във въздуха. Дух, който ще почуствувате, когато Ви бъде поднесен шашлик под звездите, когато опитате наргилето в компанията на танцьорката на арабски танци, когато се облечете в националните дрехи, характерни за страната. Пясъчни ски и бъги са на Ваше разположение срещу допълнително запплащане.
 • Воден парк - Wild Wadi
   Това е страна на мечтите, превръщаща се в реалност. Басейн с гигантски вълни, черна дупка (Безстрашният камикадзе), река за мързеливците и разбира се много още водни атракциони – за всекиго според вкуса. Това е идеалното място за развлечение за Вас и Вашето семейство.
 • Марокански бани
   Каним Ви в салон за красота, който е едно от най-желаните и популярни места даже за жените на шейховете. Баня, маникюр, педикюр, масаж на тяло със скраб – всичко в един сеанс от 4 часа. Ще се върнете у дома не само отпочинали, но и подмладени.
 • Разходка с арабска лодка – Дубай вечер
   Круиз из залива на традиционна арабска лодка „Доу” е много романтичен. Опитайте националната арабска кухня, полюбувайте се на града от страната на залива, запознайте се с хора от други страни и никога няма да забравите тази великолепна вечер.
 • Разходка в Мусандам – Оманските фиорди
   Ако искате да видите красиви гледки, величествени планини и възхитителен воден свят, посетете Дибба. Това е не голямо градче на полуостров Мусандам, който се явява най- северната част на султанат Оман. По пътя си ще видим малки домове сгушени сред скалите, от където единствената връзка с цивилизацията са лодките, стада от пъстроцветни рибки и ако имаме късмет ще поплуваме в надпревара с делфините – гледка за която дълго време ще разказвате на вашите приятели.
 • Дубай от птичи поглед
   Не може да останете равнодушни, когато видите Дубай от птичи поглед. Десетминутната екскурзия с вертолет ще Ви позволи да сравните старият и новият Дубай, неговото минало и настояще, да видите контраста между Изтока и Запада.
 • На риболов – развлечението на истинските мъже
   Някога искали ли сте да хванете голяма риба? Това може да се случи само в Персийския залив, на напълно оборудван за целта кораб, под командването на професионалист.
 • Екскурзия в Оазисът на Алейн
   Искате да погостувате на президента на страната? Каним Ви в Алейн – град оазис на границата с Оман. Най-високата точка в ОАЕ – Джебел Хафит, разкошен дворец-музей, разходка из палмовата гора, посещение на горещите извори, където се намират традиционните арабски бани – всичко това ще остави незабравими впечатления. Ще посетим и част от Оман, където ще можете да видите двореца на Султан Кабус, а също така древния пазар и пазара на камили. Очакват Ви обяд и разхладителни напитки.
 • Морски круиз
   Да се насладиш на утринният залив, наблюдавайки причудливата игра на вълните - ето това е нещо, което ще ви изпълни с морска романтика. Искате да погледате Дубай от морето – тогава се отправете с нас на 4 часова разходка на комфортна яхта по Персийския залив. Очакват Ви красиви морски пейзажи, разкошна почивка с не натрапчивото присъствие на персонала и къпане в топлите води на залива. На борда ще Ви бъдат предложени плодове и разхладителни напитки.
 • Посещение на шейхските конюшни
   Дубайският клуб за надбягвания, който се председателства лично от Негово Величество Шейхът на Дубай - Генерал Мохамед Бин Рашид Ал Мактум, е признат за един от най-добрите в света. Ще можете да видите великолепните условия, при които се отглеждат конете за надбягване и ще посетите музея –галерия, който носи името на любимия кон бегач на шейх Мохамед Бин Рашид Ал Мактум – Годолфин. Очаква Ви разкошна закуска в ресторанта с изглед към хиподрума.
 • Арабската кула
   Извисяващ се на 321 м. над морското равнище, този хотел е най-високият в света. Със своя разкош, блясък и величие, хотелът бързо си е извоювал правото да бъде визитната картичка на Дубай. В направата на интериора на хотела са използвани 8000 кв.м. 22-каратово злато, а в строителството са участвували 3000 компании и 250 дизайнера. Посетете този шедьовър на изкуството и техниката, името на което е – Бурдж Ал Араб.
 • Нощен лов на раци
   Имате уникалната възможност да изпитате себе си като ловци на раци, да се полюбувате на нощния залив, на светлината на фенери и да отнесете у дома рачешко месо. В клуба ще имате на разположение басейн с джакузи и бар с алкохолни напитки.
 • Аквапарк Дрийм Ленд
   Ще прекарате прекрасно времето си в това царство на водни развлечения. На Вашите услуги ще бъдат пързалки, басейни, безброй атракциони за малки и големи, барове и ресторанти, разположени във водата. Този цветущ оазис няма да остави равнодушни нито Вас нито Вашите деца. За любителите на силни усещания има картинг и клуб по стрелба ( срещу допълнително заплащане).
 • Разходка в зоопарк „Дивият свят на Арабия”
   Това е уникален по рода си център на дивата природа на Арабският полуостров.
Богатото разнообразие от обитатели тук поразява и удивлява. Намиращи се в охладените помещения, ще можете да наблюдавате животните в тяхната естествена среда.
 • Екскурзия из Шарджа – Културната столица на Близкият Изток
   Каним Ви в третия по величие град-емирство – Шарджа. Тук са най-строгите закони в страната и най-голям брой музеи. Ще видите най-голямята джамия в ОАЕ, древният пазар, музея с восъчните фигури, ще се повозите на лодка из красивата лагуна и ще посетите рибния пазар и разкошните магазини.
 • Разходка на стъклена лодка
   Незабравима вечеря на свещи, звучене на фортепиано и цигулка – всичко това само за Вас на кораба Бато Дубай. На борда на този плаващ дворец от стъкло ще ви бъдат предложени блюда от националната арабска и международна кухня. Също така ще може да поръчате прекрасно френско вино, ампанско и много други.
 • Пътуване до Баб Ал Шамс
   „Баб Ал Шамс” (Врата на слънцето) – така се нарича разположеният дълбоко в пустинята 5* хотел, в който се намира най-колоритния арабски ресторант в Дубай. Започва се с традиционната арабска закуска и се завърши с чеверме в арабски стил, и единствената по рода си шоу програма, която включва елементи на фолклора. Само тук ще видите истинския ливански танц на живота, уникалния египетски „Танура”, традиционния арабски „Аялла” – това е танц на бедуините от арабската пустиня.
 • Шест емирства - всичко за един ден
   Това е една от най-ярките и пълни с приключения екскурзии. Оставяйки ултрамодерният Дубай, отначало ще преминете през Шарджа – древната столица на Близкият Изток, след което ще посетите старинния дворец на шейха на Аджман – сега музей на восъчни фигури, места с исторически разкопки в Ум Ал Куейн, големия каньон в Рас Ал Кхайма. След това пътят ще ни отведе до крайбрежието на Индийския океан във Фуджейра, където ще имате възможност да се изкъпете в океана и да обядвате.Тази екскурзия Ви дава редкия шанс да бъдете в шест от седемте емирства, влизащи в състава на страната, в течение само на един ден.
 • Ski Dubai – Снежната планина
   Тази екскурзия включва посещение на двата най-големи търговски центъра в Дубай – Ибн Батута Молл и Емирейтс Молл. Покрай това, който желае може да посети и първата в света закрита снежна планина - Ски Дубай ( заплаща се допълнително). В комплекса има 5 високопланински ски писти и писти за сноуборд, а също така и снежен парк с ледена пещера за децата. Избирайки тази екскурзия, получавате уникалната възможност да зарадвате всеки един член на Вашето семейство – докато едните пазаруват, другите ще се пързалят, а за най-малките - игри със шейни.